пʼятниця, 18 жовтня 2019 16:32

Депутатів просять не підтримувати законопроекти щодо імпорту електроенергії, які загрожують євроінтеграції

Законопроекти з питань енергетики, які підтримав профільний комітет, приведуть до збитків в енергетичній галузі і загрожують євроінтеграції України.

Про це йдеться у зверненні президента Асоціації енергетики України Олександра Трохимця до народних депутатів України.

 
 

Експерт зазначає, що підтримані Комітетом з питань енергетики та житлово-комунальних послуг проекти законів "Про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії"(№ 2233) та "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електроенергії" (№ 2236- 2) передбачають можливість імпорту електроенергії з двосторонніми угодами з країн, які не є учасниками Енергетичного Співтовариства, застосування цінових обмежень на ринку електричної енергії законом, вибіркове застосування права відключення від енергосистеми України окремих категорій електростанцій, що працюють на поновлюваних джерелах енергії.

Трохимець підкреслив, що введення таких норм в законодавство України грубо порушує Угоду про асоціацію України з ЄС в галузі енергетики. Адже Україна взяла на себе зобов'язання імплементувати європейські норми права в українське законодавство. Таким чином, це може ускладнити відносини України з ЄС і загрожує євроінтеграції, а також може спричинити зняття міжнародних санкцій з Росії. І закликав депутатів не підтримувати ці законопроекти під час голосування у Верховній Раді.

"Негативні наслідки, до яких може призвести ухвалення законопроектів 2233 і 2236-2:

1. Додаткові аргументи для зняття санкцій з Російської Федерації через створення прецеденту вільної торгівлі електроенергією, не відноситься до критичного імпорту і ядерної безпеки.
2. Нанесення шкоди українським енергогенеруючим підприємствам і українській економіці в цілому через виведення коштів на зовнішні ринки.
3. Ускладнення взаємовідносин з ЄС і скасування останніх досягнень - в тому числі і безвізового режиму", - написав Трохимець.

Нагадаємо, на засіданні Комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ 16 жовтня було схвалено законопроект Андрія Геруса "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електроенергії" (№ 2236-2), яким пропонується скасувати можливість імпорту електроенергії з РФ, але залишити з Білорусі. На думку народного депутата України, члену цього комітету, Михайла Бондаря законопроект Геруса знищує ринок електроенергії і повертає енергетику до ручного управління, що призведе до зриву євроінтеграції України та посилення енергозалежності від Росії.

Раніше Європейська Бізнес Асоціація висловила стурбованість тим, що важливі для енергетичної галузі законопроекти були схвалені Комітетом ВР з питань енергетики та ЖКГ з порушенням регламентних норм.

Зараз ви читаєте новину «Депутатів просять не підтримувати законопроекти щодо імпорту електроенергії, які загрожують євроінтеграції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути