вівторок, 16 квітня 2013 17:56

Депутати вдруге провалили призначення виборів у Києві
10

Фото: Фото: Ольга КАМЕНЄВА

"Партія регіонів не буде сьогодні голосувати за вибори в Києві, бо вони чекають рішення Конституційного Суду, - говорить у кулуарах Верховної Ради заступник лідера УДАРу Віталій Ковальчук. У руках тримає роздрукований порядок денний на вівторок. У ньому є опозиційний проект постанови про призначення позачергових виборів мера столиці та Київради. - Але ми зараз не ставимо питання про блокування парламенту".

Ковальчук заходить до сесійної зали. Тут на на ранкове засідання збираються депутати. Трибуна не заблокована, хоча минулого тижня опозиція не давала відкрити сесію. Вимагала призначення виборів у Києві, скасування пенсійної реформи та розгляду питання про відставку уряду.

Спікер Володимир Рибак просить депутатів дотримуватися регламенту і зберігати атмосферу довіри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наш свист ніщо, порівняно з тим, скільки "свиснули" "Регіони" і комуністи в українців" - Тягнибок

"Чинний регламент є законом, тому його повинні всі виконувати, - насуплюється. - Але ми постійно чуємо у сесійній залі вигуки, свист, скандування гасел, як під час проведення футбольних матчів, взаємні образи, а на балконі та трибуні постійно бачимо ті чи інші плакати із закликами. Хіба ми можемо так працювати? Хіба це відповідає нормам регламенту?".

До трибуни йде лідер "Свободи" Олег Тягнибок. З-під лоба обводить очима присутніх у залі.

"Дивно чути, що нас тут вчать моралі і нам розказують про виконання законів і регламенту саме ті, які дуже активно порушують цей закон, регламент і Конституцію, - підвищує голос. - Нас звинувачують у тому, що ми там свистимо. Але наш свист, наші крики – це лишень реакція на грубе порушення законодавства і Конституції. Наш свист є ніщо порівняно з тим, скільки "свиснули" Партія регіонів і комуністи в українського народу під час цього "щурячого" засідання 4 квітня, коли втекли звідси, з Грушевського, і перейшли на Банкову".

Опозиціонери кілька секунд аплодують. Тягнибок сідає на місце. Депутати дві години розглядають питання застосування фінансових векселів та змін до Митного кодексу. Перед обідньою перервою переходять до голосування постанови про призначення столичних виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепи провалили голосування за вибори у Києві

"Юридичних підстав для проведення позачергових виборів немає, - пояснює голова комітету з питань місцевого самоврядування Давид Жванія. - Від себе хочу додати, що треба дочекатися рішення Конституційного Суду".

Присутні голосують. "За" - 200. Рішення не прийнято. Більшість фракції Партії регіонів не голосує, дехто утримується, п'ятеро проти. Депутати з "Батьківщини" віддали 93 голоси, з УДАРу - 39, "Свободи" - 34. Також проголосувало 20 комуністів та 14 позафракційних.

У кулуари виходить лідер УДАРу Віталій Кличко.

"Ми це просто так не залишимо. Ми будемо і надалі відстоювати місцеве самоврядування", - обіцяє він.

Зараз ви читаєте новину «Депутати вдруге провалили призначення виборів у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути