Ексклюзиви
пʼятниця, 06 грудня 2019 10:26

Депутати ліквідували "майданчики Яценка"

Депутати ліквідували "майданчики Яценка"
"Майданчики Яценка" заробляли на посередництві між оцінщиками майна та електронною базою Фонду держмайна. На фото спікер парламенту Дмитро Разумков у день голосування за ліквідацію "майданчиків", Facebook-сторінка "Слуги народу"

Верховна Рада у другому читанні ухвалила законопроект, який має ліквідувати корупційну схему у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості. Вона відома як "майданчики Яценка".

Документ підтримали 338 депутатів, передає "Економічна правда".

До 9 сторінок законопроекту внесли 1001 поправку, заявив депутат "Голосу" Ярослав Железняк. З них 116 врахували повністю, частково або по суті.

Зокрема підтримали поправку нардепа "Європейської солідарності" Олексія Гончаренка, яка надає безкоштовний доступ, внесення і перевірку інформації до Єдиної бази на безоплатній основі.

Законопроект передбачає зникнення "авторизованих електронних майданчиків" з процесу подання звіту оцінювачами. Тобто 4 майданчики "Реєстр оцінки", "Оценка.online", "Експрес-оцінка" та "Професійна оцінка", найімовірніше, ліквідують, пояснює "Економічна правда". Бо в їхніх послугах не буде потреб (відповідно гроші вони також не зароблятимуть).

Також громадяни з 1 січня 2020 року зможуть отримати довідку про автоматичну оцінку об'єкта нерухомості з Єдиної бази Фонду держмайна без залучення оцінювача, як це було раніше. Тепер його залучатимуть лише за умови, коли людина не погоджуватиметься з автоматичною оцінкою.

Вартість об'єкта нерухомості не зможе відрізнятися на понад 25% від суми, визначеної Єдиною базою. Тобто запроваджується поріг на оцінку.

Ще одне — нотаріуси отримають безоплатний доступ до Єдиної бази, що дозволить перевіряти довідки та звіти про оцінку нерухомості.

У першому читанні законопроект ухвалили 12 листопада.

Суть схеми полягає в діяльності електронних майданчиків (посередників між оцінщиками майна та електронною базою Фонду держмайна), які пов'язують із народним депутатом Антоном Яценком.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила провадження, в якому перевірить, чи отримували 11 нардепів "Слуги народу" по $30 тис. за голосування проти законопроекту щодо ліквідації корупційних схем під час оцінки об'єктів нерухомості на засіданні фінансового комітету.

Зараз ви читаєте новину «Депутати ліквідували "майданчики Яценка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути