Ексклюзиви
неділя, 02 вересня 2018 19:48

Денонсацією договору про дружбу з РФ ми собі вистрелимо в ногу - експерт

Денонсацією договору про дружбу з РФ ми собі вистрелимо в ногу - експерт
Якщо договір не буде денонсований, він автоматично пролонгується до 2028 року. Фото: Reuters

У договорі про дружбу і співробітництво Росія визнає кордони України. Після його денонсації Москва буде кричати, що українська сторона відмовилася від своїх анексованих територій.

Таку думку висловив політтехнолог Тарас Березовець в ефірі "112 Україна".

"Ми повинні зважати на ризики, які будуть із цим пов'язані. У договорі 1997 року Росія визнала Україну офіційно в її нинішніх кордонах. І Державна Дума, яка ратифікувала цей договір, закріпила це положення. Наслідком розірвання договору стане те, що Росія заявить, що Україна в односторонньому порядку відмовляється від цього договору. Їх це влаштовує. Будуть пропонувати підписати новий договір, у якому зазначать, що "Республіка Крим" і місто Севастополь є суб'єктами Російської Федерації. Звісно, Україна на такий крок не піде. Але денонсація договору буде схожа на те, що ми самі собі вистрелимо в ногу", - сказав Березовець.

Він пояснив, що договір може бути розірваний за рішенням однієї зі сторін. Якщо такого рішення нема, термін дії документа автоматично продовжується.

"Багато російських імперіалістично налаштованих політиків прагнуть, щоб Україна сама виступила ініціатором денонсування цього договору. У цій ситуації ідеальний шлях - запропонувати Росії підписати новий договір, який би закріпив Україну в її кордонах, включно з Кримом. Але РФ на це не піде", - констатував експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розірвання дружби з РФ - перша фракція висловилася "за"

28 серпня президент Петро Порошенко озвучив ініціативу розірвати договір про дружбу і партнерство з Російською Федерацією. Документ підписали 1997 року. Згідно з ним, обидві сторони гарантують громадянам іншої країни права і свободи на тих же підставах і в такому ж обсязі, який вона надає своїм громадянам, крім випадків, встановлених національним законодавством держав або їх міжнародними договорами.

У документі підтверджується непорушність кордонів країн і незастосування сили. Серед іншого - мирне врегулювання спорів, невтручання у внутрішні справи.

Зараз ви читаєте новину «Денонсацією договору про дружбу з РФ ми собі вистрелимо в ногу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути