Ексклюзиви
четвер, 13 квітня 2017 17:37

Справа Шокіна: експерти - за, Феміда в роздумах

Справа Шокіна: експерти - за, Феміда в роздумах
Новина про повернення Віктора Шокіна на посаду генпрокурора не на жарт розбурхала український інформаційний простір

Намір Шокіна повернутися обговорювали політики, експерти, журналісти та багато інших "пересічних громадян" України. Так як оцінили цю затію лідери думок? Давайте розбиратися.

Народний депутат Віктор Чумак, наприклад, впевнений - відновлення Шокіна погоджено з президентом і спричинить за собою нові кадрові перестановки, які торкнуться і чинного генпрокурора Юрія Луценка.

"Мене запитали журналісти - що це з боку Шокіна? Друзі, Віктор Миколайович нічого не робить без узгодження з Петром Олексійовичем. Це означає, що Юрій Віталійович готується до нової посади. До якої? Ну не до меншої, ніж прем'єр. А куди теперішнього, запитаєте ви? На керівництво партією БПП. А якщо Віктора Миколайовича суд відновить - то навіть і в Раду подання вносити не потрібно. Така версія. Хто проти?", - зазначив він у своєму коментарі.

Журналіст Дмитро Гордон, схоже, згоден з Чумаком. Він так само пророкує Юрію Луценку нову посаду в тому випадку, якщо Віктор Шокін знову отримає прокурорське крісло.

"У повітрі запахло позачерговими парламентськими і, не виключено, президентськими виборами, які мають відбутися вже восени. Крім Юрія Луценка, на сьогодні немає іншої людини, яка може ефективно очолити виборчий штаб. Тому він дуже затребуваний саме як керівник штабу БПП, а може, і самого Петра Порошенка. Мої джерела кажуть, що зараз Шокіна відновлять на посаді генпрокурора, а Луценко буде займатися виключно виборчою кампанією", - прокоментував він.

Екс-міністр оборони України Анатолій Гриценко теж запідозрив у намірі Віктора Шокіна знову стати генпрокурором зміни для майбутньої кар'єри Юрія Луценка.

"Шокін через суд раптово вирішив поновитися на посаді, хоче ще раз попрацювати генпрокурором, тепер уже по-новому. Луценко-кум давно "готовий" замінити Гройсмана. Щоб так само по-новому показати, "як потрібно керувати державою"? - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Консультант Міжнародного центру перспективних досліджень Кирило Куликов вважає, що у Шокіна є шанси виграти цю справу, як це не раз вдавалося раніше Святославу Піскуну.

"Якщо позови подають, значить це комусь потрібно. Шокін командна фігура, він завжди влаштовував президента. І шанси виграти процес у нього є. Колишньому колезі Святославу Піскуну кілька разів вдавалося через суд відновлюватися на посаді", - сказав Куликов.

Політик Юрій Кармазін теж упевнений, що у Шокіна є всі шанси стати генпрокурором знову. Більш того, він навів юридичні аргументи такої точки зору.

"У Шокіна є всі шанси знову стати генпрокурором. Є дуже серйозні, скажімо так, передумови того, що ми можемо дуже швидко отримати нового старого прокурора. Чим це викликано? По-перше, зміни Конституції, які були прийняті 2 червня, припускали в пункті 10 Перехідних положень, що генпрокурор України, призначений до вступу в силу закону про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя здійснює повноваження генпрокурора до звільнення в установленому порядку, але не довше терміну, на який його призначено. А тепер фокус. Фокус полягає в тому, що ВР, даючи згоду на звільнення пана Шокіна 29 березня, тобто за рік, абсолютно не вказала, за яким мотивом він звільняється. В той же час стаття 51 закону про прокуратурі, яка передбачає можливість звільнення генпрокурора, чітко показує і говорить, в яких випадках він звільняється. Там передбачений і такий масив, як звільнення за власним бажанням - пункт 7 статті 51. але є одне маленьке "але": 3 квітня 2016 року указом № 124 президент України Петро Порошенко звільнив Шокіна, не вказавши причину. Згідно з іншим указом він вніс 23 червня доповнення до цього указу через два з половиною місяці, де написав, що звільнення в зв'язку з поданою ним заявою. Але та постанова залишилася в силі, і цей указ в даному випадку вже входить в певне протиріччя з Конституцією, з тими внесеними змінами. Тому тут є багато питань", - пояснив Юрій Кармазін.

"Кожен громадянин має право захищати свої права в суді. Генеральний прокурор - не виняток. Шокін безумовно грамотний юрист. Генпрокуратуру він очолював всього рік, за цей час просто неможливо зламати стару систему, - заявила колишній член Координаційної ради при ГПУ Тетяна Яблонська. - Шокін єдиний генпрокурор, який зустрічався з членами нашої ради. А Луценко просто її розпустив і нову не скликав. Нинішньому керівництву ГПУ не цікава думка громадянського суспільства".

Політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка Петро Олещук по-своєму трактує новину про судовий позов Шокіна.

"Головний сенс позову від Шокіна - це натяк з Адміністрації президента всім тим, хто домагається відставки Луценка: "Добре, ми можемо відправити у відставку Луценка, він може піти з тих чи інших причин, але замість нього прийде Шокін". Крім того, зараз поширюється інформація про те, що Луценко може перейти на якусь іншу посаду в державних структурах", - говорить він.

У свою чергу політолог Вадим Карасьов зазначив, що саме Захід наполягав на відставці Шокіна, а в зв'язку зі зміною політичної ситуації в США, тепер немає ніяких перешкод для його повернення в ГПУ.

"Тут проблема не тільки в правовій та юридичній площині, але, очевидно, є політична складова. Якщо на це є згода вищого політичного керівництва, то пан Шокін виграє цей суд і повернеться на посаду генпрокурора. Чому зараз? Тому що, можливо, така кадрова комбінація, кадрова "закарлюка". Луценко може піти або стати кандидатом на посаду прем'єра, є такий сценарій замість нинішнього Володимира Гройсмана, і таким чином звільнить посаду для генпрокурора.

Чому прем'єром? Тому що, очевидно, він тоді поведе на посаді прем'єра фракцію БПП на вибори або парламентські дострокові, або просто сьогодні, можливо, потрібен прем'єр, який був би такою сильною, публічною, медійною фігурою. Не виключаю такий сценарій.

Пан Шокін - людина системна. Навряд чи він би займався таким жартома, без згоди на це з боку політичного керівництва країни. Тим більше, ви знаєте, були підстави бути йому незадоволеним відставкою свого часу. Це були спроби і вимоги тодішнього американського керівництва, представників адміністрації Обами. Тоді був такий медовий місяць представників української еліти з західними партнерами.

Сьогодні ми бачимо, що медовий місяць закінчився, дійсно, українська еліта бере курс на певний відсторонення і дистанціювання від Заходу. Тому немає вже таких домовленостей, зобов'язань, щоб тримати Шокіна у відставці, і немає зобов'язань або перешкод для того, щоб повернути Шокіна до посади. Тим більше, що прокуратура сьогодні вимагає такої дисципліни прокурорської, я б сказав, не тільки медійної", - пояснив Вадим Карасьов.

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос вважає, що Шокін скористався своїм законним правом на відновлення, подаючи судовий позов.

"Крапку поставить суд. Вважаю, що український суд, якщо є таке звернення, розгляне його відповідно до закону, і ми будемо свідком дуже простої реальної ситуації. Є право в даному випадку громадянина Віктора Шокіна, він ним скористався. А всі політологічні або інші речі - це на розсуд так званих фахівців", - розповів він.

Політик Вадим Рабинович пов'язує цю новину з наміром влади змінити Гройсмана в Раді на Луценка. На його думку, якщо кандидатуру Луценка все-таки не схвалять, Шокін програє суд.

"Уряд Гройсмана сьогодні не влаштовує ні людей, ні правлячу еліту - йому готують заміну. ​​Якщо цією заміною вирішать робити Луценко, то тоді вчасно підійшов позов Шокіна до суду про відновлення на роботу. Тоді не потрібно проводити кандидатуру генпрокурора через зал Верховної Ради, що сьогодні дуже складно, як показали останні голосування. Це буде дуже складно, а може - і занадто дорого!.. Але в депутатських колах зараз частіше говорять і про кандидатуру Турчинова. І якщо вирішать, що буде Турчинов, - тоді Шокін програє суд. І теж все буде гладко, в порядку! Ось така приблизно тут розігрується комбінація. Крім того, це легкий щиглик по носі американцям ... Нинішня влада вже показала їм зуби в питанні е-декларування... Правда, хочу нагадати... Писали, що за зняття Шокіна дали мільярд, Байден приїжджав... Боюся, хоч як мене попросили назад, хоча і Байдена вже немає... так і хочеться сказати владі: будете Луценко міняти - не продешевити, отримаєте ще мільярд!", - переконаний Вадим Рабинович.

Народний депутат від "Опозиційного блоку" Юрій Павленко вважає, що Віктор Шокін не розпочинав би таку кампанію, не будучи впевненим у її успіху. А значить - позитивне рішення суду за позовом Шокіна можливе.

"Я думаю, що у нього хороша команда, яка працює. Якщо він вплутався в цю кампанію по відновленню себе на посаді, то я думаю, що може бути результативне рішення суду на його користь. Я не виключаю, що ситуацію можуть розігрувати ще й напередодні звіту уряду, його річниці, щоб відвернути увагу від провалів, які були здійснені чинним урядом", - говорить Павленко.

Дмитро Шпенов розділяє таку позицію: "Людина він (Шокін) серйозна: не розпочинав би кампанію без впевненості в успіху", - говорить він.

Народний депутат Сергій Тарута так само думає, що екс-генпрокурор погодив своє відновлення з Банковою і грунтовно до нього підготувався.

"Віктор Шокін дуже така "досвідчена" людина в політиці. Я думаю, якщо він це робить, швидше за все це було погоджено з Банковою. Тому що ми розуміємо вплив Банкової на суди. І природно Шокін не зможе домогтися того, що він бажає, якщо це не буде погоджено з Адміністрацією Президента. Тому безумовно це гра. Це крок, який зробив Шокін. Тепер треба чекати, що на шахівниці буде зроблено з боку Луценка і з боку парламенту"- зазначає Тарута.

Політолог, експерт Валентин Гладких зазначив, що в разі успішного завершення справи Шокіна з'явиться прецедент, здатний в майбутньому мотивувати народних депутатів не порушувати процедуру голосування.

"Уже за це потрібно привітати і бути вдячним пану Шокіну - за те, що він створить цей прецедент. І тому наступного разу, коли кнопкодави захочуть голосувати неперсонально, над ними буде тяжіти цей випадок", - заявив Гладких.

Як можна помітити за заявами експертів, всі вони припускають різні причини наміри Віктора Шокіна повернутися в прокурорське крісло. Однак вони сходяться в одному: політичні та юридичні передумови до визнання його звільнення незаконним і відновленню на посаді є.

Зараз ви читаєте новину «Справа Шокіна: експерти - за, Феміда в роздумах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути