Ексклюзиви
пʼятниця, 20 липня 2018 19:48

Декомунізація Донеччини: Жебрівський поділився досвідом

Декомунізація Донеччини: Жебрівський поділився досвідом
Павло Жебрівський провів конкурс між містами: хто перший змінить вивіски на українську - отримає 30 млн грн. Фото: gazeta.ua

Підконтрольні Україні міста Донеччини радо проводять українізацію, якщо їх до цього стимулюють.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua сказав колишній очільник Донецької ОДА Павло Жебрівський.

"На початках я їх (місцеву владу. - Gazeta.ua) переконував, розказував, стращав, що треба зробити вивіски українською мовою. Казали, грошей нема у бюджеті. І люди не сприймуть. Тоді я придумав таку цукерку: хто зробить це першим, матиме на соціально-економічний розвиток міста 30 мільйонів гривень. Другий - 20 мільйонів, решта - по 10. За першість боролися Дружківка і Покровськ. Дружівка виграла. Супротиву не було в жодному місті.

Якось один великий начальник приїхав до Маріуполя. Йому із залу говорять - а можете російською. Він - давай. Тоді каже: "Ну як я?" Відповідаю: "Супер, ти мене відкинув на півроку назад". На Донеччині всі розуміють українську. Я хотів би, щоб поліцейський, прокурор, СБУ й армія були зобов'язані розмовляти державною мовою. Дитсадок, школа, університет - мають бути україномовними. А людей, які послуговуються російською, не можна принижувати чи обмежувати. Однак їхні діти і внуки вже розмовлятимуть українською", - пояснив Жебрівський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жебрівський розповів про настрої щодо ДНР на українському Донбасі

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що надання російській мові тимчасового або постійного статусу як регіональної на Донбасі може стати компромісом. Він виклав позиції, "за якими необхідно визначити міру припустимого для українського суспільства компромісу".

Повний текст інтерв'ю з колишнім главою Донецької ОДА Павлом Жебрівським читайте на Gazeta.ua 20 липня та в наступних номерах "Газети по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Декомунізація Донеччини: Жебрівський поділився досвідом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути