пʼятниця, 27 листопада 2020 14:40

ДБР використовують для помсти. Зробили залежним від Офіса президента

2 роки тому в Україні запрацював новий правоохоронний орган - Державне бюро розслідувань. За цей час у відомстві змінилися троє керівників.

Бюро розслідує злочини, які можуть вчинити вищі посадові особи. Зокрема – президент, повноваження якого припинено, члени уряду, народні депутати, судді, працівники правоохоронних органів.

За звітом 2019 року у бюро призначили 819 працівників. За законом має бути не більше 1500 посад. У державному бюджеті на цей рік на відомство виділили понад 1,4 млрд грн.

Gazeta.ua запитала про роботу ДБР народного депутата від "Голосу", заступника голови Комітету з питань антикорупційної політики Ярослава Юрчишина і антикорупційного експерта Олександра Лємєнова.

  Офіс генерального прокурора часто блокує динаміку по справах Майдану, якими займається бюро, каже Ярослав Юрчишин.
Офіс генерального прокурора часто блокує динаміку по справах Майдану, якими займається бюро, каже Ярослав Юрчишин.

"Проблема ефективності бюро була закладена з самого початку", - каже Ярослав Юрчишин.

"Спочатку штучно створили умови, коли переважна більшість членів комісії з відбору голови ДБР - представники Верховної Ради, політично пов'язані особи. У результаті не вдалося обрати самостійного гравця, а обрали Трубу. Він став елементом компромісів тодішньої влади – Адміністрації президента і Верховної Ради. А щоб була можливість різностороннього впливу, йому обрали двох заступників, якій одразу вступили у конфронтацію із керівником. Тому перший етап роботи фактично був перетягуванням повноважень усередині керівництва, ефективної роботи не почалося.

За президентства Зеленського і нового парламенту у турборежимі змінили законодавство. Дали повноваження президенту тимчасово на 3 місяці призначати в.о директора. Але ситуація тягнеться до цього часу. Правоохоронний орган є тотально політично залежним. Не зважаючи на те, що є низка детективів, слідчих, які якісно працюють.

Офіс генерального прокурора часто блокує динаміку по справах Майдану, якими займається бюро. А вимагає розслідування політичних справ проти учасників Революції гідності та представників попередньої влади.

Для Офіса президента зручно, коли немає директора бюро

Для Офіса президента зручно, коли немає директора бюро. Так тримає керівництво у підвішеному стані. Якщо воно перестає виконувати бажання, можна міняти. І це не потрібує ніяких рішень ВР. Процедура конкурсу заблокована.

Є справи проти 5-о президента Порошенка, колишньої влади. Немає справ проти чинних топ-посадовців. Якщо правоохоронний орган залежний від чинної влади, він не відкриватиме справи проти її представників", - каже парламентарій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський обіцяв - жодних таємних зустрічей із олігархами. Вийшло навпаки

"ДБР абсолютно неефективно працює, заполітизоване. За 2 роки немає жодних успіхів", - говорить Олександр Лємєнов.

  ДБР працює неефективно, говорить Олександр Лємєнов.
ДБР працює неефективно, говорить Олександр Лємєнов.

"Орієнтується на волю Банкової, а не на верховенство права і закон. Йдуть намагання використовувати бюро для помсти. При цьому витрачається багато грошей на утримання. Зеленський не до кінця розуміє, як працюють органи досудового розслідування. Питання – до його оточення.

Банкова ніяк не може протягнути через конкурс підконтрольну собі особу. Сумніваються, що міжнародники проголосують ( Директора ДБР обирає комісія. До неї входять 3 особи, визначені президентом, 3 – парламентом і 3 – урядом за пропозиціями міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання корупції. – Gazeta.ua).

Чув, що на посаду сватали заступника керівника ОП Олега Татарова. Це альтер еґо колишнього заступника голови АП Януковича Портнова", - каже Олександр Лємєнов.

Раніше журналісти повідомляли, що ДБР викликає на допити учасників Майдану, а заявником у справі про "державний переворот" є нардеп від ОПЗЖ, колишній заступник генпрокурора-втікача Пшонки Ренат Кузьмін.

Зараз ви читаєте новину «ДБР використовують для помсти. Зробили залежним від Офіса президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути