вівторок, 13 листопада 2018 19:48

"Давно треба саджати" - експерт розкритикував керівників держкомпаній

"Давно треба саджати" - експерт розкритикував керівників держкомпаній
По всьому світі у державному секторі нижчі зарплати, пояснив експерт. Фото ілюстративне

Керівники державних компаній повинні забезпечувати країну якісним сервісом, а не наживатися на громадянах.

На цьому наголосив політолог Тарас Загородній у коментарі Gazeta.ua.

"Державні монополії у першу чергу повинні забезпечувати соціальні послуги, а не заробляти гроші. Деякі керівники плутають. [Керівник Укрпошти] Смілянський говорить, що йому не вигідно розносити пенсії. Ти очолюєш не приватне підприємство. Твоє завдання – забезпечити доступ людей до державних послуг. Державні структури можуть мати мінімальну рентабельність, але забезпечувати економіці доступність соціальних послуг. Буде дорожче, якщо ліквідують відділення. Тоді хтось повинен буде доставляти пенсії. Комерційна структура буде брати більший відсоток. Він лягатиме на державний бюджет. Разом із тим Смілянський хоче пробити монополію на доставку посилок проти "Нової пошти". Це не ринок, а маячня.

Укрзалізниця – це природня монополія. Якщо її приватизують і розділять, буде колапс. Приватні компанії не зможуть створити єдину структуру, щоб нормально здійснювати перевезення.

Нафтогаз знахабнів. Бачимо, що роблять у Кривому Розі, Смілій (там досі не включили опалення. - Gazeta.ua). Спостережна рада Нафтогазу формується з іноземців, які не зрозуміло чим займаються. Гройсман як 100-відсотковий власник компанії не може задати їм питання. Державна компанія подумала, що вона – приватна, і обклала країну новим податком. А має забезпечувати економіку доступними енергоносіями, щоб усі заробляли гроші. Натомість зараз заробляють Коболєв і Вітренко. Виписали собі космічні премії - це карна стаття "Розкрадання в особливо великих розмірах". Їх давно треба саджати.

По всьому світі у державному секторі нижчі зарплати. Випускник Гарварду перші років п'ять працює максимум на 100 тисяч на рік. А коли приходять незрозумілі і просять мільйони – маячня. Вони не забезпечують такий рівень послуг", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд "вибачив" керівнику Нафтогазу 7 млрд

Кабінет міністрів планує переглянути зарплати керівників державних компаній. Зараз глава Нафтогазу Андрій Коболєв отримує понад 2 млн грн у місяць. Керівник Укрпошти Ігор Смілянський – 744 тис. грн. Виконувач обов'язків голови правління Укрзалізниці Євген Кравцов – 920 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «"Давно треба саджати" - експерт розкритикував керівників держкомпаній». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути