понеділок, 03 вересня 2012 14:21

ЦВК порушує виборчі права громадян - "бютівець"

ЦВК порушує виборчі права громадян - "бютівець"
Руслан Князевич, наголошує, що ЦВК вчинила незаконно, позбавивши Тимошенко та Луценка бодай згадки у бюлетені. Фото: korrespondent.net

Київський апеляційний адміністративний суд продовжив розгляд справи по суті щодо позову ВО "Батьківщина" з приводу нереєстрації Центральної виборчої комісії Юлії Тимошенко та Юрія Луценко у виборчому бюлетені.

Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головна мета судової тяганини з ЦВК — демонструвати, що влада не пускає Тимошенко на вибори — Фесенко

Сторона позивача в особі представника ВО "Батьківщина" у ЦВК Руслана Князевича, наголосила, що Центрвиборчком неправомірно виключив Тимошенко та Луценка зі списку партії при ухваленні постанови про форму, колір та зміст виборчого бюлетеня.

Князевич підкреслив, що ЦВК не мала права довільно вписувати у бюлетень замість першої п'ятірки у списку, ухваленому на з'їзді, кандидатів під номерами 2,3,4,6,7.

"Ви так читаєте закон, а ЦВК читає закон зовсім по-іншому", - відповіла йому на це суддя. Суддя також наголосила, що у законі не прописано те, що в бюлетні мають бути зазначені саме номери кандидатів у списку. А вказано тільки те, що мають бути перші п'ять кандидатів.

"Це абсолюнто формальна чітка процедура - затвердження бюлетнів. Іншого тлумачення не може бути. Будь-яке рішення такого типу вважаємо політично мотивованим і таким, що не відповідає закону", - прокоментував рішення ЦВК інший представник ВО "Батьківщина".

Відповідаючи на запитання судді, як можна було вирішити це питання у даному контексті, він відповів: "Я б був задоволений, якби перші п'ять кандидатів у списку були зареєстровані".

"Всі б тоді були задоволені, але маємо те, що маємо", - відповіла на це суддя.

Після цього суд почав розгляд матеріалів справи, які включають відповідні постанови ЦВК та рішення з'їзду партії ВО "Батьківщина". Після закінчення з'ясування обставин справи, суд перейшов до стадії судових дебатів. Під час них Князевич наголосив, що ЦВК є політично-правовим органом, оскільки формується за квотами партій у парламенті. Саме тому, на його думку, і було прийняте таке рішення Центрвиборчкому щодо невнесення Луценка і Тимошенко до бюлетенів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат Тимошенко не сумнівається, що у Стразбурзі вона "виграє свою першу скаргу"

"Таким чином, ми позбавляємо права виборців знайти у бюлетені кандидатів, за яких вони хотіли проголосувати, тим самим порушуючи їх виборче право", - підкреслив нардеп.

Після цього суд видалився до нарадчої кімнати. У засіданні оголошено перерву до 16.00.

Зараз ви читаєте новину «ЦВК порушує виборчі права громадян - "бютівець"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути