пʼятниця, 29 березня 2013 10:49

Чорноморський флот РФ повинен базуватися в Україні лише до 2017 року - Гриценко

Чорноморський флот РФ повинен базуватися в Україні лише до 2017 року - Гриценко
Гриценко не бачить причини для стурбованості військовими навчаннями у Чорному морі. Фото: grytsenko.com.ua

Колишній міністр оборони України (2005-2007), народний депутат (фракція "Батьківщина") Анатолій Гриценко не бачить причин для стурбованості через великомасштабні навчання у районі Чорного моря, які проводить Росія, і не розуміє галасу, що виник навколо цього питання.

"Військові навчання ЧФ РФ - чому стільки галасу? Росія почала військові навчання ЧФ. Коментатори говорять про політичний тиск на Україну, примушуванні до вступу в Митний союз, домішують геополітику... Не бачу причини для такої стурбованості. Банан - іноді просто банан :)", - написав Гриценко на своєму персональному сайті.

Він стверджує, що Росія, згідно з українським законодавством, має право проводити навчання силами і засобами ЧФ РФ.

За словами Гриценка, Росія попередила українську сторону про ці вчення, "напевно, раніше, ніж своїх військових :)".

Екс-міністр оборони також підкреслює, що фактів порушення українського законодавства з боку Росії у ході навчань не зафіксовано.

"Якщо будуть - реакція України повинна бути відповідною".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Навчання Росії на Чорному морі - чергова спроба політичного тиску на Україну" - Джемільов

Гриценко заперечує, що Росія у ході таких навчань відпрацьовує якісь агресивні дії проти України, її території чи населення: "Ні. Щось подібне буде помічено - реакція також має бути адекватною".

"Для тих, хто, можливо, не знає: Україна роками проводила і надалі буде проводити навчання своїх сил і засобів на полігонах, які розташовані на території Російської Федерації, у т. ч. із бойовими пусками ракет зенітно-ракетних комплексів дальньої дії С -300 і С-200. Населення РФ і преса на це не звертали увагу", - також зазначив екс-глава українського оборонного відомства.

За його словами, це не перші і не останні військові навчання ЧФ РФ: "Поки флот базуватиметься в Україні - до тих пір будуть і військові навчання".

Гриценко бачить проблему не в навчаннях, а в базуванні на території України військового формування іншої держави, "звідси - загрози та стурбованість".

"Моя принципова позиція з цього приводу Вам відома, відстоював її завжди, у т. ч. на посаді міністра оборони: ЧФ РФ повинен базуватися в Україні, як було домовлено, тільки до 2017 року. Крапка", - підкреслив екс-міністр оборони.

Нагадаємо, 28 березня о 4 ранку президент РФ, Верховний головнокомандувач ЗС Володимир Путін віддав наказ міністру оборони почати великомасштабні військові навчання у районі Чорного моря.

Зараз ви читаєте новину «Чорноморський флот РФ повинен базуватися в Україні лише до 2017 року - Гриценко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

46

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути