Ексклюзиви
вівторок, 29 січня 2013 11:27

"Чому Азаров, Янукович чи Бойко не сидять у Стокгольмі?" - нардеп про вимоги "Газпрому"

"Чому Азаров, Янукович чи Бойко не сидять у Стокгольмі?" - нардеп про вимоги "Газпрому"
Сергій Терьохін. Фото: ukr.obozrevatel.com

"Газпром" виставив "Нафтогазу" рахунок на $7млрд за недобір законтрактованого газу. Україна придбала 32,9 млрд кубометрів блакитного палива, тоді як угода 2009 року передбачає закупівлю 52 млрд.

Народний депутат Сергій Терьохін переконаний, що у випадку нової "газової війни", яка може виникнути у зв'язку з цією ситуацією, Україна тільки виграє. Про це він сказав в інтервєю Gazeta.ua.

Звідки взялися вимоги "Газпрому", чи є вони правомірними?

- У контексті цього варто нагадати, що США минулого року заявили, що вони закінчують всі свої політичні зобов'язання з країнами Близького Сходу щодо постачання енергоносіїв, у першу чергу, нафти. На цьому, перш за все, виграв Обама, заявивши, що "наші потреби в енергетиці будуть покриватися всередині США і для цього не треба буде ходити, цілуватися із Саудівською Аравією, говорити, який поганий Іран, чи налагоджувати перемовини між Ізраїлем і Палестинською автономією". І саме на таких заявах Обама і пройшов на другий президентський строк.

Щось схоже зараз намагається зробити і наша влада. Уряд, чи скоріш за все президент, бо уряд за Конституцією не є незалежним, вирішив зробити диверсифікацію — знайти десь джерело газу, не пов'язане із Росією, зокрема вирішили видобувати сланцевий газ.

Тобто, Росії це не сподобалося?

- Тут є дві проблеми. Перша — це те, що у нас є традиційний газ, який можна добувати. Але як правило, він іде не для того, щоби фінансувати тепло в школах, або дитсадках чи університетах. Нагадаю, що великим скандалом нещодавно стало те, що відомство Богатирьової закупило по тисячі гривень газ для того, щоби опалювати навчальні заклади. Хоча за нашими формулами, якби туди йшов українських газ, це було б у чотири рази менше.

Другий момент у тому, що якщо Росія нам виставила рахунок у 7 млрд доларів, то тут виникає питання, чому не дотримуються попередні умови. Адже коли президент підписував Харківські угоди, то говорилося, що не буде жодних санкцій за те, що Україна зменшить споживання російського газу. Тепер же нам кажуть, що, ні, цього не було.

Чому саме зараз "Газпром" висунув ці претензії?

- В цім то й річ, що це сталося буквально за тиждень після того, як українці почали говорити, що "ми там без вас обійдемося, знайдемо сланцевий газ, або зробимо реверс газу, який сьогодні іде в Угорщину, або в Польщу".

Але у жодній країні Євросоюзу, які уклали договори з Росією за принципом "бери-або-плати", ніколи оце "плати" не було. Щодо будь-якої країни, яка вкладала з "Газпромом" договір про те, що якщо вони не вибрали якісь обсяги газу, вони мають за них заплатити, не діє.

То чи правомірно це вимагати від нас?

- Якщо росіяни хочуть, щоби Україна заплатила ці 7 млрд за недоставлений газ, то зрозуміло, що цей недоставлений газ є у власності України. То якщо він знаходиться на території Росії, то, може, нам треба висунути вимогу щодо того, щоби вони платили за тимчасове використання цього газу десь в Ханти-Мансійському автономному окрузі, у Москві і т.д.

То що зараз має робити українська влада?

- Нагадаю, що подібні проблеми щодо цього "бери-або-плати" були у Східній Європі. І всі країни східної Європи, ішли до суду і вигравали його. Хіба що це не стосувалося тих держав, які знаходяться під безпосередньою владою самого "Газпрому".

Які це саме?

- Щонайменше їх три — Румунія, Болгарія та Албанія. Вони не є політичними сателітами Росії, але вони є сателітами "Газпрому" Росії. Так от ті, хто не хочуть бути такими — подали до суду.

Влада зараз говорить про те, яка негідна Тимошенко, що дала директиви на підписання газової угоди, але ж сама нічого не робить. Польща, наприклад, пішла у Стокгольмський арбітражний суд, і тільки-но вона подала до суду проти "Газпрому", він одразу знизив ціни на газ і зняв ці вимоги про недобір.

То в мене є питання — чому Азаров, Янукович чи Бойко не сидять у Стокгольмі?

То чому, на Вашу думку, Україна таки не подає до суду?

- По-перше, можливо, деякі люди, які мають прийти у Стокгольмський суд, можуть не отримати візи. По-друге, для того, щоби іти в суд, треба мати якусь мораль, яка б їх пов'язувала з державою.

Чим це все може закінчитися для України? Чи варто очікувати на нову "газову війну"?

- Я би із задоволенням очікував на газову війну. Бо по завершенню кожної війни роблять певні репатріації, тобто, сторона, яка програє, має віддати щось стороні, яка виграла. Так от я вважаю, що Україна, навіть якщо брати до уваги недолугий уряд та цього недолугого президента, апріорі виграє через суперечки, які можуть виникнути між РФ та ЄС з енергетичних питань.

Чому?

- З однієї причини. Бо Україна — це такий собі ніпель між євразійськими хлопцями, які зараз не знають що із собою всередині зробити, і ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"Чому Азаров, Янукович чи Бойко не сидять у Стокгольмі?" - нардеп про вимоги "Газпрому"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути