Ексклюзиви
вівторок, 18 березня 2008 10:06

Члени ЦВК вимагають відставки Шаповала

Члени ЦВК вимагають відставки Шаповала

Учора п"ять членів Центральної виборчої комісії ухвалили рішення змінити голову Володимира Шаповала у зв"язку з "неналежною організацією роботи" і "умисним блокуванням розгляду питань по імперативному мандату".

Не дивлячись на те, що відставка глави ЦВК по цих причинах законом не передбачена, відповідна ухвала буде винесена на засідання Центрвиборчкому.

П"ять членів Центрвиборчкому - Жанна Усенко-Чорна, Юлія Швець, Ігор Жьденко, Валерій Шелудько і Олександр Чупахін - вчора зареєстрували в канцелярії ЦВК звернення до голови комісії Володимира Шаповала. Документ відразу отримав гриф "для внутрішнього користування".

"Так продовжуватися не може. Ми вважаємо, що в державному органі складається нездорова ситуація", - прокоментувала факт появи звернення Юлія Швець.

Автори документа вказують "на неналежну організацію роботи головою комісії Володимирвм Шаповала і умисне блокування розгляду питань по імперативному мандату". У зв"язку з цим вони мають намір винести на сьогоднішнє засідання проект ухвали "Про зміну голови комісії".

"У зв"язку з тим, що в історії Центрвиборчкому такого ще не було, ми готуємо проект ухвали і вимагатимемо від голови комісії розглянути це питання в ході засідання", - розповіла Швець.

Для того, щоб зняти Шаповала з посади, ухвалу повинні підтримати не менше 8 з 15 членів ЦВК. Якщо це відбудеться, шляхом таємного голосування повинен бути обраний новий голова. Швець відзначила, що кандидатура нового голови комісії ще не обговорювалася, але "це точно буде людина, що має авторитет у членів Центрвиборчкому".

Нагадаємо, в кінці минулого тижня Володимир Шаповал закликав всіх членів ЦВК подати у відставку, також мотивуючи це "неефективністю роботи комісії". А вчора Шаповал перейшов до конкретніших звинувачень - видав розпорядження про створення комісії з перевірки фактів перевищення службових повноважень і порушення етики заступником голови ЦВК Жанною Усенко-Чорною.

До складу комісії увійшли член Центрвиборчкому Юрій Донченко і секретар ЦВК Тетяна Лукаш. "Дії голови можна трактувати тільки як метод тиску на Усенко-Чорну та інших членів ЦВК, - обурено заявила Швець. - Це все одно, що спікер Арсеній Яценюк призначив службове розслідування відносно кого-небудь з народних депутатів. Ми не є підпорядкованими - ми колегіальний орган і всі однаково".

З нею не згоден член Центрвиборчкому Михайло Охендовський. На його думку, "створення в ЦВК подібного роду комісії грунтується на необхідних нормативно-правових актах". Що ж до питання про зміну голови, то він не виключив, що може підтримати такий проект ухвали. "Я ознайомлюся з проектом ухвали, після цього члени комісії обговорять його на засіданні, і лише тоді я формуватиму свою думку", - заявив Охендовський.

За матеріалами: Коммерсантъ-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Члени ЦВК вимагають відставки Шаповала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути