Ексклюзиви
четвер, 20 травня 2010 17:27

Чим раніше пройдуть вибори, тим краще для "регіоналів" – Погребинський

Чим раніше пройдуть вибори, тим краще для "регіоналів" – Погребинський

На засіданні політради Партії регіонів 19 травня прийняли рішення ініціювати вибори до місцевих органів влади на 31 жовтня 2010 року.

"Не думаю, що ця позиція була партійним кредо "регіоналів", - розповів директор Київського інституту конфліктології і політичних досліджень Михайло Погребинський. - Просто тоді так склалася ситуація, що ніколи було про це думати. Тепер вони оговталися, поміркували і вирішили, що чим раніше пройдуть місцеві вибори, тим більшого результату партія доб'ється. Це розумна і природна позиція".

"Якби вони погодилися ще й на дострокові парламентські вибори, як пропонує Юлія Тимошенко, то отримали б кращий результат, ніж через 2 роки, коли будуть чергові", - додав політолог.

За словами голови парламентського комітету з питань правосуддя Сергія Ківалова, Верховна Рада має прийняти зміни до виборчого законодавства про змішану систему виборів у місцеві органи влади. 50% депутатів обиратимуться за партійними списками, а 50% - по виборчих округах. Тільки до сільрад обиратимуть по мажоритарній системі.

"У цьому є сенс, хоча це і не європейська модель, - зауважив Михайло Погребинський. - Така система дозволяє зберегти смисл партійного структурування на місцях. З іншого боку, виборці знатимуть свого конкретного депутата на окрузі та зможуть до нього звертатися".

На думку політолога, кращою моделлю була пропорційна система з відкритими регіональними списками. За нею кожен виборець голосує тільки за тих кандидатів від кожної партії, яким довіряє. Депутатами стають кандидати, які набирають більшу відносно інших кількість голосів.

"Але при такій системі важко рахувати голоси, - зазначає Михайло Погребинський. - До того ж самі партійні лідери бояться цього, бо не зможуть "призначати" депутатів і думають, що люди не зрозуміють таку систему".

16 лютого Верховна Рада відмінила власну постанову про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів 30 травня 2010 року.

За це проголосували всі фракції, крім БЮТ і частини НУ-НС. Нова дата проведення місцевих виборів визначена не була. Відміну виборів мотивували відсутністю ухваленого державного бюджету та коштів.

2 березня Верховна Рада відправила законопроект щодо зміни дати виборів та строку повноважень мерів, місцевих та селищних рад до Конституційного суду.

За цим законопроектом вибори до місцевих рад пропонували провести 27 березня 2011 року та збільшити строк повноваження депутатів до п'яти років.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чим раніше пройдуть вибори, тим краще для "регіоналів" – Погребинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути