Ексклюзиви
вівторок, 26 червня 2007 10:16

Чи потрібна Україні опозиція - опитування

За відміну депутатської недоторканності виступає більшість електорату Партії регіонів (53,5%), КПУ (63%) і СПУ(59,6%). Такі соціологічні дані оприлюднив Інститут Горшеніна.

При цьому відміну депутатської недоторканності підтримують 38% електорату "Нашої України" і 49% - електорату БЮТ.

Водночас, на запитання, чи потрібна Україні опозиція, дві третини респондентів відповіли ствердно. Перш за все на користь наявності опозиції висловилися жителі Харківської області - 81,7% позитивних відповідей; Галичини - 74,3%, Поділля - 80%, кияни - 69,3%, жителі Буковини і Закарпаття - 65%.

За даними експертів Інституту Горшеніна, суперечливими є оцінки жителів центральних областей України (Кіровоград, Полтава, Черкаси), Криму, Волині, Північного Сходу (Сумська, Чернігівська області) – позитивну відповідь у цих регіонах дали від 45% до 50% респондентів. "Менш зацікавлені в існуванні опозиції жителі Донбасу, ототожнюючи, очевидно, саме поняття опозиції з конкретною політичною силою. Втім, як і галичани з подолянами", - йдеться в коментарі експертів.

Серед позитивних відповідей на запитання, чи є у людей підстави побоюватися відкрито виступати проти влади в пресі, на мітингах і зборах, більшість належить представникам державного сектора (43,4%) порівняно з представниками підприємств з приватною формою власності (34,7%).

Що стосується відповідальності за "наведення ладу" в країні, то більшість респондентів вважають: наводити лад повинен Президент. Серед прихильників "Нашої України" так вважають 76,6%; серед прихильників БЮТ – 72,6%; серед прихильників "Народної самооборони" - 67,8%; серед прихильників КПУ – 42,0%; серед прихильників СПУ – 33,3%; серед прихильників Партії регіонів – 28,6%.

Соціологічне дослідження проводилося Інститутом з 4 по 18 червня 2007 року в 129 населених пунктах України в рамках річної програми "Ментальні основи вибору". Погрішність репрезентативності дослідження не перевищує +/- 2,2%.

Зараз ви читаєте новину «Чи потрібна Україні опозиція - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути