четвер, 04 жовтня 2012 22:52

"Чим менше фінансуються суди - тим більше там корупції" - нардеп

"Чим менше фінансуються суди - тим більше там корупції" - нардеп
Андрій Сенченко вважає, що фінансування судів має бути незалежним від влади. Фото: svoboda.ictv.ua

Фінансування судів має забезпечувати незалежно від влади, щоби у неї не було можливості тиснути.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат Андрій Сенченко.

"Дуже важливо змінити систему фінансування судів. Тому що в цьому смислі суди сьогодні абсолютно залежні від виконавчої влади і як результат — від Януковича", - наголосив він.

Нардеп пояснив: "Як це змінити? Можливо буде правильним, якщо суди будуть автоматично фінансуватися у відсотковому співвідношення від ВВП країни. І тоді хоче, чи не хоче Кабмін, а суди отримуватимуть своє".

Крім того, на думку Сенченка, необхідно змінити систему фінансування по вертикалі судів.

"Сьогодні чим вище суд, тим він більше забезпечений. А насправді там такі ж судді. Крім того, незабезпеченість якраз веде до тотальної корупції, яка починається з вимагання якихось матеріально-технічних засобів, а потім вже закінчуються вульгарними хабарами. Коли не фінансуються місцеві суди, це означає, що держава створює нестерпні умови не тільки для судів, а найголовніше — для громадян, які приходять за цим правосуддям в ці суди", - підкреслив нардеп.

Сенченко додав, що наразі влада робить все навпаки, аби тримати суди під своїм контролем.

"Зрозуміло, з чого треба починати. Але влада на чолі з Януковичем рухаються абсолютно в протилежну сторону. Він хоче особисто всіх назначати, особисто всіх знімати і особисто всім суддям давати команди про те, які рішення приймати", - підкреслив парламентар.

Як повідомлялося раніше, президент Віктор Янукович ініціює виключення Верховної Ради з процедури призначення суддів.

Як розповів радник президента - керівник головного управління Адміністрації президента з питань судоустрою Андрій Портнов, у другій половині дня четверга в Конституційну асамблею будуть передані пропозиції Януковича щодо змін у розділ Конституції "Правосуддя". Вони стосуватимуться відсторонення парламенту й інших політичних органів від процесу призначення або обрання суддів на посаді. Рішення про це (призначення) буде ухвалювати Вища кваліфікаційна комісія в тому порядку, в якому вона сьогодні вже працює.

Зараз ви читаєте новину «"Чим менше фінансуються суди - тим більше там корупції" - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути