четвер, 16 серпня 2012 17:22

Спецтема: Боротьба за "мову"

Чечетов здав Партію регіонів — Яворівський

Чечетов здав Партію регіонів — Яворівський
Володимир Яворівський каже, що влада забула, коли обіцяла захистити усі національні меншини. Фото: obozrevatel.com

Партії регіонів потрібно щось вирішувати із Михайлом Чечетовим.

Про це Gazeta.ua розказав голова парламентського комітету з питань культури й духовності Володимир Яворівський, коментуючи слова Чечетова про те, що особливого статусу в Україні поки заслуговують тільки українська і російська мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чечетов, за своєю простотою, відкрив справжні наміри влади щодо мови - Парубій

"Говорити такі речі прямо в лоб — це неподобство. А з іншого боку, ми йому дуже вдячні, що він розкрив абсолютно провокаційну суть цього законопроекту, сказавши, що вони не будут "жменці" людей давати другу регіональну мову", - наголосив політик.

"Як то кажуть, що у людини розумної в голові, те в людини м'яко кажучи не дуже розумної, на язиці, - додав він. - Через це він видав повністю Партію регіонів, здав, що це робилося заради російськомовної двомовності. Ні Колесніченку, ні Ківалову не варто було тягати цю павутину, підлаштовуватися під Хартію. До речі, Хартія спрямована на зовсім інше, ніж те, про що говорить сьогодні Чечетов. Вона говорить про те, що європейські держави зберігають багатоманітність мов Європи, і в Україні є такі мови. Але це , звичайно, не стосується тих мов, які мають свої кореневі держави і захищаються державою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чечетов диригент, який не дивиться у партитуру, - Бенюк

На думку Яворівського, Чечетов відкрито "кинув" прихильників Партії регіонів.

"Тепер Чечетову треба дякувати, що він навіть прихильникам, які щось чекали від цього закону, усе пояснив. Тепер нічого не варто чекати ні румунам, які живуть на Буковині, ні мадярам, які живуть на Закарпатті, ні грекам, які живуть на Донеччині, нічого чекати німцям та гагаузам, які живуть на Одещині. Все хлопці — не про вас йшлося. Забудьте, що вас в Партії регіонів хтось хотів захищати", - наголосив він.

Політик обіцяє, що опозиція захистит національні меншини, але закон скасує.

"Його треба викинути на смітник і забути. Треба повернутися до законопроекту 1989 року, який хоч і комуністичний, та все одно справедливий. До речі, я готую новий законопроект про мови. Готовий його здати ще в цій каденції, щоб його розглянули. Але це тільки тоді, коли ми матимемо більшість у Верховній Раді", - підсумував нардеп.

Зараз ви читаєте новину «Чечетов здав Партію регіонів — Яворівський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути