Ексклюзиви
субота, 17 грудня 2011 15:40

"Чесних людей у країні більшість. Просто нашого голосу ще не чутно", - Сверстюк

"Чесних людей у країні більшість. Просто нашого голосу ще не чутно", - Сверстюк

У 20-му столітті влада в Україні завжди була проти народу.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів доктор філософії, президент Українського пен-клубу, політв'язень Євген Сверстюк.

"Український народ з'явився на арені лише 1 грудня 1991-го. Тоді він заявив, що він є, і що всупереч тому, чому його навчали і чим лякали — він бореться за незалежність", - стверджує він.

Так він пояснив назву ініціативної групи "Першого грудня", до якої також увійшли Любомир Гузар, В'ячеслав Брюховецький, Мирослав Маринович, Семен Глузман, Богдан Гаврилишин.

З цією ідеєю виступили три найбільші українські церкви — православні Київського та Московського патріархатів, а також греко-католицька.

Учасники групи мають на меті об'єднати всіх небайдужих членів українського суспільства, які прагнуть змін та здійснюють їх. При цьому підкреслено відмежовуються від політики.

"Через людей, які тимчасово опинилися зверху, у світі створюється хибне враження про Україну, - каже Сверстюк. - Ми всі усвідомлюємо, що далі так тривати не може. Що це треба лікувати. Зголошуйтесь, лікарі. Пригадую роман "Чума" Альбера Камю. Єдиного в місті лікаря усі вважали диваком, який чомусь не боїться виходити на вулицю й лікувати інших. А в підсумку він виявився одним із кількох, хто не захворів. І на додачу врятував місто. Нам, порівняно з героєм цього роману, легше. Бо нас насправді більшість. Просто нашого голосу не чутно, бо ми роз'єднані й мало говоримо. Всі чекають на моральних авторитетів. Час стати такими для себе самих".

Учасники групи мають намір у березні провести в Києві круглий стіл небайдужих українців з різних регіонів та професійних осередків країни.

Вони зазначають, що не мають права монополії на цю ідею й закликають проводити подібні зібрання усіх, хто має в цьому потребу.

Зараз ви читаєте новину «"Чесних людей у країні більшість. Просто нашого голосу ще не чутно", - Сверстюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути