Ексклюзиви
вівторок, 21 лютого 2012 14:36

Черняховський: Кримінальна відповідальність за скачування фільмів і музики повинна бути скасована

Черняховський: Кримінальна відповідальність за скачування фільмів і музики повинна бути скасована

Кримінальна відповідальність за некомерційне використання об'єктів авторських прав повинна бути скасована. Відповідні зміни потрібно внести в статтю 176 Кримінального кодексу України, яка, серед іншого, передбачає від 2 до 5 років позбавлення волі за порушення авторських прав.

Про це заявив головний координатор громадянської кампанії "Форум", один з ініціаторів створення політичної партії "Форум" Віталій Черняховський у зв'язку з наступом іноземних корпорацій на свободу Інтернету.

Про це повідомляє прес-центр "Форум".

"Кожен користувач, який качав музику, фільми, книги, є потенційним фігурантом кримінальної справи. В даному випадку право на інтелектуальну власність вступає в глибоке протиріччя з правом людей на вільний обмін інформацією, що передбачено Конституцією та Загальною декларацією прав людини. Для вирішення цієї проблеми потрібно скасувати кримінальну відповідальність за скачування фільмів, музики, книг та інших файлів фізичними особами з некомерційною метою і внести відповідні зміни до статті 176 Кримінального кодексу України", – сказав В. Черняховський.

За словами громадського діяча, право вільного обміну інформацією зачіпає мільярди людей, у той час як право реалізації авторських прав належить ліченим людям. "Тому абсолютно несумірні інтереси переважної більшості людей і невеликої кількості корпорацій, які хочуть збагачуватися за рахунок тих, хто качають фільми і музику для власного користування", – зазначив лідер "Форуму".

В. Черняховський також виступає проти можливого приєднання України до Торговельної угоди по боротьбі з контрафакцією (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement, скорочено – ACTA), яка спрямована на посилення нагляду за дотриманням авторського права в Інтернеті.

"Великі корпорації хочуть диктувати національним урядам, що треба робити, і нав'язують свою волю всьому світу всупереч інтересам більшості користувачів. У разі приєднання до цієї угоди України, на кордонах у громадян з носіїв інформації (ноутбуків, MP3-плеєрів, мобільних телефонів) буде вилучатися неліцензійне програмне забезпечення, фільми, музика, які були завантажені з порушенням авторських прав", – сказав В. Черняховський.

"Ми закликаємо всіх громадян і громадські організації, які розуміють небезпеку наступу транснаціонального капіталу, об'єднатися і домогтися від Верховної Ради внесення змін до статті 176 Кримінального кодексу, що дозволить уникнути переслідування рядових користувачів за скачування музики і фільмів. Також ми рішуче виступаємо проти приєднання України до Торговельної угоди по боротьбі з контрафакцією, яка ще більше обмежить права наших громадян", – резюмував В. Черняховський.

Довідка. Стаття 176 Кримінального кодексу України "Порушення авторського права і суміжних прав" передбачає за незаконне відтворення, розповсюдження творів науки, літератури і мистецтва, комп'ютерних програм і баз даних, а так само незаконне відтворення, розповсюдження виконань, фонограм, відеограм і програм мовлення, їх незаконне тиражування та розповсюдження на аудіо- та відеокасетах, дискетах, інших носіях інформації або інше умисне порушення авторського права і суміжних прав, покарання у вигляді штрафу від двохсот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 17000 грн) або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Повторне порушення авторських прав або порушення авторських прав за попередньою змовою групою осіб, що спричинило за собою матеріальної шкоди у великому розмірі, карається штрафом від тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн) або виправними роботами на строк до двох років, або позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

5 жовтня 2011 року в Токіо США, Австралія, Канада, Японія, Марокко, Нова Зеландія, Сінгапур і Південна Корея підписали Торговельну угоду по боротьбі з контрафакцією (ACTA). ACTA спрямована на контроль за дотриманням авторського права в різних країнах світу. Серед іншого, угода дозволить працівникам митниці оглядати ноутбуки, МР3-плеєри, мобільні телефони на предмет зберігання в них файлів, пов'язаних з порушенням закону про авторське право. Також передбачається введення нових вимог до інтернет-провайдерів, які включають в себе часткове розголошення інформації, пов'язаної з діяльністю користувача, і використання інструментів мережевої безпеки.

26 січня 2012 року в Токіо Євросоюз підписав цей документ. У зв'язку з підписанням ACTA більш ніж в 200 європейських містах у січні – лютому 2012 року відбулися масові маніфестації протесту. АСТА підписаний всіма країнами Євросоюзу за винятком Кіпру, Естонії, Латвії, Словаччини, Німеччини та Нідерландів.

30 січня 2012 року міліція закрила популярний файлообмінник "EX.ua" в рамках розслідування кримінальної справи за частиною 2 статті 176 Кримінального кодексу Україні, яке було ініційовано міжнародними компаніями (Adobe Systems Inc., Microsoft Corporation, Graphisoft Inc. та ін.), програмні продукти яких тривалий час незаконно поширювалися через веб-сайт "ЕХ.ua". Після закриття файлообмінника пішли хакерські атаки на сайти правоохоронних органів, а також сайт Адміністрації Президента України.

2 лютого 2012 року слідчий Печерського районного управління ГУ МВС України в м. Києві прийняла рішення відкликати блокування доменного імені "ex.ua", оскільки досудове слідство у цій кримінальній справі триває. Після цього компанія-реєстратор "Imena.UA" розблокувала домен "ex.ua".

Після півночі 3 лютого 2012 року файлообмінник "EX.ua" частково відновив роботу.

Зараз ви читаєте новину «Черняховський: Кримінальна відповідальність за скачування фільмів і музики повинна бути скасована». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути