вівторок, 19 січня 2021 11:52

Чернишов перетворив реформу ДАБІ в діяльність в інтересах великих забудовників - ЗМІ

Чернишов перетворив реформу ДАБІ в діяльність в інтересах великих забудовників - ЗМІ
ЗМІ: Нові правила контролю в будівництві, запропоновані Чернишовим, виписані в інтересах великих забудовників. Фото: СтройОбзор

Розроблений в Міністерстві розвитку громад і територій проєкт постанови Кабміну, який покликаний "вдосконалити архітектурно-будівельний контроль", написаний в інтересах великих забудовників і багато в чому не відповідає чинному законодавству.

Про це йдеться в статті "Менше контролю, більше самобудов. Куди Мінрегіон веде реформу ДАБІ", опублікованій на сайті "ДС".

За інформацією видання, проєкт постанови був представлений 18 січня на круглому столі, організованому Конфедерацією будівельників України (КБУ), очолюваною Левом Парцхаладзе.

"Нововведення, запропоновані на обговорення забудовників і всієї зацікавленої громадськості в проєкті постанови Кабміну, передбачають зміну нормативних документів, що регламентують перевірки на об'єктах будівництва. Тепер планові перевірки будуть здійснюватися на підставі використання підсистеми управління ризиками - комп'ютерної програми, яка буде визначати типи проведення перевірок... За якими критеріями програма буде класифікувати ризики так до кінця і не зрозуміло, але критерії, оприлюднені Мінрегіоном, досить спірні", - йдеться в статті.

Як відзначають автори статті, нововведення передбачають "появу так званих "чек-листів", тобто документа, на підставі якого чиновники перевірятимуть об'єкти будівництва. Проблема в тому, що в чек-лист потрапили далеко не всі можливі порушення, а вийти за його вимоги перевіряючий вже не зможе". Також проєкт постанови містить перелік підстав для позапланових перевірок, серед яких відсутні, наприклад, такі як: "перевірка визначення самовільного будівництва" або "необхідність проведення перевірки достовірності даних, наведених у повідомленні про початок виконання підготовчих робіт".

"Зрозуміло, на всі ці моменти не могли не звернути увагу присутні на круглому столі. І якщо з боку представників КБУ ніяких серйозних зауважень до суті нововведень не прозвучало - промовці підтримали ініціативу Мінрегіону, то з боку народних депутатів і представників експертного співтовариства прозвучала досить жорстка критика. Нардеп від "Слуги народу" Олег Дунда зауважив, що пропозиції Мінрегіону ніяк не сприяють вирішенню головного завдання реформи - подолання корупції в будівництві. За його словами, постанова "нічого не змінює": як процвітала корупція в містобудуванні, так і буде процвітати", - йдеться в статті.

Також автори підкреслили, що пропозиції Мінрегіону були розкритиковані представником Офісу простих рішень і результатів Міхеїла Саакашвілі, де відзначили, що "нові правила перевірок будуть лише сприяти недобросовісним забудовникам", а також пропозиції Чернишова розкритикували в СБУ.

"Запропоновані відомством Чернишова нововведення зовсім не випадково були озвучені на заході КБУ, адже ідея звуження можливостей контролю за будівництвом з боку держави відверто грає на руку великим забудовником, чиї інтереси в першу чергу і висловлює КБУ. Саме завдяки публічній підтримці членів конфедерації обговорення пропозицій Мінрегіону в цілому велося в доброзичливій для авторів реформи тональності. Якщо ж прибрати слова подяки від представників великих забудовників, вийде, що майже ніхто не побачив в третій постанові від міністра Чернишова нічого позитивного ні для боротьби з корупцією, ні для розвитку будівельної галузі. Ось і виходить, що реформа, яка активно підтримувалася громадськістю на своєму початковому етапі, зусиллями Мінрегіону перетворилася в діяльність, що задовольняє інтереси досить вузької групи зацікавлених людей", - роблять висновок автори статті.

Нагадаємо, в березні 2020 року президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Денис Шмигаль дали старт реформі містобудування, яка передбачала ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції та створення трьох органів, між якими повинні були бути розділені монопольні повноваження ДАБІ. Реформа повинна була завершитися до осені 2020 року, однак Верховна Рада так і не прийняла необхідні для завершення реформи зміни в законодавство. У листопаді Олексій Чернишов заявив, що Мінрегіон бере всю відповідальність за реформу ДАБІ на себе. У грудні Мінрегіон представив новий концепт реформи, який передбачає ліквідацію новостворених органів архбудконтролю, і створення замість ДАБІ нового органу - Державної інспекції архітектури і містобудування. 23 грудня 2020 року Кабмін прийняв постанову, якою концепт Чернишова почав втілюватися в життя.

Зараз ви читаєте новину «Чернишов перетворив реформу ДАБІ в діяльність в інтересах великих забудовників - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути