вівторок, 16 січня 2024 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Цей раунд ми програли Росії всуху" - чому і як поновлюють на посадах росіян і зрадників
4

Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов ексголови Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдана Львова щодо поновлення на посаді
Фото: ВВС
Закарпатський суд скасував звільнення з посади заступника голови Холмківської громади Артура Северенчука
Освітянин Валерій Висовня, який працював під час окупації Херсона на росіян
У жовтні 2021 року начальник охорони “Укрексімбанку” Ігор Тельбізов напав на журналістів “Схем”

Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов ексголови Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдана Львова щодо поновлення на посаді судді і виплати заробітної плати "за час вимушеного прогулу". У Верховному суді вже пообіцяли подати апеляцію.

Хто ще після гучних скандалів і роботи на Росію відновився на посадах - у матеріалі Gazeta.ua.

Російський паспорт і майно в Москві

5 жовтня 2022 року Верховний суд відрахував голову Касаційного господарського суду Богдана Львова зі штату Верховного суду на підставі листа СБУ про наявність у нього громадянства РФ.

Автор: ВВС
  Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов ексголови Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдана Львова щодо поновлення на посаді
Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов ексголови Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдана Львова щодо поновлення на посаді

А сталося це тому, що раніше журналісти "Схем" опублікували розслідування, в якому навели докази з баз даних, зокрема публічних, що голова Касаційного господарського суду у складі Верховного суду Богдан Львов є громадянином Російської Федерації. Він отримав його ще 1999 року в Москві, на той момент вже працюючи суддею в Україні. А у 2012-му оновив паспорт після досягнення 45-річчя.

За російським паспортом Богдана Львова проводили операції з незадекларованим нерухомим майном його родини в Москві

Журналісти встановили, що в день підпису заяви про отримання паспорта, він перебував у Москві. Саме за російським паспортом Богдана Львова проводили операції з незадекларованим нерухомим майном його родини в Москві, йшлося в розслідуванні. В день оформлення цієї угоди він також приїжджав до російської столиці потягом з Києва. Його дружина, яка народилася в Москві, також має громадянство РФ, з'ясували журналісти.

У Верховному суді повідомили, що оскарживатимуть рішення Київського окружного адміністративного суду щодо поновлення Львова на посаді судді.

Російська ОПЗЖ та колаборанти повертаються на місцях

Закарпатський суд скасував звільнення з посади заступника голови Холмківської громади Артура Северенчука. Він керує районною організацією забороненої "Опозиційної платформи - "За життя". Його звільнили з посади ще у листопаді 2022-ого з мотивуванням, що він представляє проросійську партію, а отже не може займати керівну посаду. Втім, чоловік подав до суду. І отримав позитивний для себе вирок.

Автор: Facebook
  Закарпатський суд скасував звільнення з посади заступника голови Холмківської громади Артура Северенчука
Закарпатський суд скасував звільнення з посади заступника голови Холмківської громади Артура Северенчука

Про рішення Закарпатського окружного адмінсуду повідомив депутат Ужгородської міськради Віталій Глагола. Додав, що журналісти, які прийшли на суд, виявили, що воно уже завершилося.

Колишній член забороненої партії продовжує виконувати обов'язки

Северенчука поновили на посаді, а рішення сесії Холмківської ТГ про його звільнення суддя визнав протиправним. Рішення прийняли у річницю початку повномасштабного вторгнення. Депутати кілька разів намагалися зняти поновленого чиновника, втім зібрати голоси так і не змогли. Колишній член забороненої партії продовжує виконувати обов'язки і отримує зарплату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Форум миру для України" - що пообіцяли президенту Зеленському у Давосі

У листопаді депутати Київради з фракції "Батьківщина" та "Єдність" заблокували ухвалення проєкту про відкликання з керівних посад представників ОПЗЖ. Не вистачило кількох голосів, щоб усунути з керівних посад в комісіях представників ОПЗЖ, і одного голосу, аби повернути це питання на повторний розгляд. Представники ОПЗЖ не лише мали мандати, але й очолювали деякі комісії у столиці. Рішення таки прийняти вдалося, але лише за кілька днів.

Працював під час окупації Херсона на росіян - повернувся на посаду

На місцях також намагаються повертатися ті чиновники, які працювали на окупантів. Наприклад, освітянин Валерій Висовня, який працював під час окупації Херсона на росіян. Керував Херсонським державним будинком художньої творчості.

Автор: Мост
  Освітянин Валерій Висовня, який працював під час окупації Херсона на росіян
Освітянин Валерій Висовня, який працював під час окупації Херсона на росіян

Втім, під час окупації він очолював "Государственное бюджетное образовательное учреждение дополнительного образования Херсонской области "Дворец детского и юношеского творчества", про що є відповідний запис у російському реєстрі.

Напав на журналістів і отримав компенсацію

У жовтні 2021 року начальник охорони "Укрексімбанку" Ігор Тельбізов напав на журналістів "Схем" під час запису інтерв'ю з головою правління банку Євгеном Мецгером. Розслідувачі намагалися дізнатися, чому державна фінансова установа кредитує бізнес, який сплачує податки у самопроголошеній "ДНР". Мецгер відмовився відповідати на запитання і наказав охороні видалити всі записи. Але їх згодом вдалося відновити. На кадрах було видно, як Тельбізов відбирає камеру у оператора.

Автор: Facebook
  У жовтні 2021 року начальник охорони “Укрексімбанку” Ігор Тельбізов напав на журналістів “Схем”
У жовтні 2021 року начальник охорони “Укрексімбанку” Ігор Тельбізов напав на журналістів “Схем”

Суд визнав незаконним указ про звільнення Ігоря Тельбізова з "Укрексімбанку". Посилався на те, що це сталось "за вчинення кримінального проступку", що згідно з трудовим законодавством не може бути підставою для таких дій. Суд також звернув увагу, що Тельбізов під час роботи в банку не був ознайомлений з Кодексом поведінки (етики), порушення якого також було однією з підстав його звільнення. Представники АТ "Укрексімбанк" не змогли надати підтверджень зворотньому, йдеться в ухвалі. Таке рішення колегія суддів Голосіївського райсуду на чолі з суддею Жанною Кордюковою ухвалила 27 грудня 2023 року. В самому "Укрексімбанку" заявили, що подаватимуть апеляцію.

Суд також ухвалив рішення про виплату державним "Укрексімбанком" моральної компенсації - 200 тис. грн

На підставі цього суддівська колегія і ухвалила рішення поновити Тельбізова на посаді директора з банківської безпеки. А також стягнути з державного банку середній заробіток за час "вимушеного прогулу" з 12 листопада 2021 року. Це - близько 8 млн грн із розрахунку по 14 тис. 460 грн за місяць. Крім цього, Голосіївський суд також ухвалив рішення про виплату державним "Укрексімбанком" моральної компенсації - 200 тис. грн. Тому що "було спаплюжено його бездоганну репутацію".

"Абсолютно провалюємо безпекову політику"

Михайло Жернаков, представник фундації Dejure, адвокат:

"Вітаємо в новій реальності, де будь-який громадянин РФ, про якого нам РФ офіційно не підтвердила, що він їхній громадянин, може поновитися на посаді через український адмінсуд. Висновків напрошується багато, але є основні. Ми абсолютно провалюємо безпекову політику на догоду можливості договорняків в судах. Це дуже і дуже поганий прецедент, якому українська держава не просто дала статися. Це було свідоме рішення СБУ, ВС, а головне - Офісу президента. Юридичних і політичних механізмів не допустити цього в нас є і було чимало. Реакція ж на Львова на найвищому державному рівні була в кращому випадку ніякою. Побачите і зараз - її не буде. А значить, ОП і інші структури все влаштовує.

Тепер одну з провідних ролей в ВС знову грає росіянин

Нам терміново потрібно переглянути цю політику. ВС як найвищий суд втратив залишки легітимності. Мало нам скандалів з Князєвим (Правоохоронці заявили про викриття масштабної схеми отримання хабара керівництвом та суддями Верховного Суду. Затримали на той момент чинного голову Суду Князєва. Правоохоронці вилучили $2,7 млн. Того ж дня пленум Верховного суду проголосував за висловлення недовіри Князеву та назвав той день "чорним в історії суду". Зрештою, ВАКС обрав запобіжний захід для Князєва у вигляді тримання під вартою з можливістю вийти під заставу - Gazeta.ua), іншими суддями Великої Палати. Тепер одну з провідних ролей в ВС знову грає росіянин. З усіма відповідними наслідками. А Велику Палату судді ВС і далі наповнюють своїми колегами з негативними висновками Громадської ради доброчесності. Щоб ті скасовували рішення нових ВККС і ВРП про звільнення інших недоброчесних суддів.

ВС потрібно кардинально оновлювати і терміново. Бо в такому вигляді він зруйнує нам не тільки євроінтеграцію. Те саме щодо адмінсудів. ОАСК ліквідований, але справа його живе. Рішення про поновлення Львова прийняв Київський окружний адмінсуд - його брат-близнюк. Суддя Кушнова, яка фігурує на плівках Вовка (У вересні 2020-го НАБУ публікувало записи нібито розмов голови ОАСК Павла Вовка. "Треба захопити владу в цій ВРП", - ішлося в розмовах .НАБУ обвинувачує голову суду в створенні злочинної організації та спробі захоплення державної влади. - Gazeta.ua). Мова про нацбезпеку і про виживання. І цей раунд ми програли росіянам всуху".

Зараз ви читаєте новину «"Цей раунд ми програли Росії всуху" - чому і як поновлюють на посадах росіян і зрадників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути