неділя, 03 квітня 2022 22:05

Спецтема: Війна Росії проти України

Це не Алеппо – як російські військові літаки ховаються від українських ППО

Це не Алеппо – як російські військові літаки ховаються від українських ППО
Фактично вся територія України під прицілом. Нас трохи береже, що ракети на їхніх бомбардувальниках дуже дорогі і їх небагато у супротивника, розповідає полковник Юлій Мамчур. Фото: gettyimages

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни фактично втратили повітряну армію. На 24 лютого мали приблизно 330-340 літаків навколо кордонів України. З них втратили 143. Щоб не потрапляти під українські ППО, ворожі бомбардувальники обстрілюють наші міста з території РФ, Білорусі чи акваторії Чорного або Азовського моря. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів полковник Юлій Мамчур.

"Росіяни використовують стратегічні бомбардувальники ТУ-169 і Ту-95, які пускають крилаті ракети з акваторії Чорного і Азовського морів або з території Білорусі чи Російської Федерації. У них база у російському місті Енгельс. Піднімаються з того аеродрому, виходять на заданий рубіж і пускають ракети. Ці ракети мають дальність польоту до 5500 кілометрів. Фактично вся територія України під прицілом. Нас трохи береже, що ці ракети дуже дорогі і їх небагато у супротивника. Але все одно, маючи на озброєнні близько 200-300 таких, становлять небезпеку для нашої інфраструктури", - розповідає Юлій Мамчур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На 9 травня росіяни не матимуть техніки, щоб проїхала по Красній площі, якщо ще буде парад" – полковник Юлій Мамчур

Над територією України літають переважно російські "Сушки". Їх активно збивають наші сили ППО, каже військовий.

"Всі ті війни, які проводила РФ, останні роки і в Грузії, і в Сирії, фактично були без активної протидії ППО. Звісно, засипати бомбами мирне Алеппо, коли в них немає ППО – це одне діло, а інше – коли проти тебе працюють і система протиповітряної оборони і авіація. Тому результат різний.
І цифри, які наш Генштаб публікує про втрати ворога, близько 143 літаків і 134 вертольотів – це фактично повітряна армія. Це 4 полки літаків і 4 полки вертольотів. Дивився відео в інтернеті з полоненими пілотами. Там всі - від майора і вище. Це найкраще підготовлені екіпажі. Тому це нищівний удар української системи протиповітряної оборони по авіації РФ", - говорить полковник.

Також по російських літаках активно працюють українські військові із переносними зенітно-ракетними комплексами, додає Мамчур.

"Наше ППО збиває російські літаки на великій висоті, тому вони для нанесення ударів прижимаються до землі. Тоді попадають у зону ураження наших військових, які ходять з ПЗРК. Якщо воїн вчасно помітив, то одним пуском фактично знищує літак за 50 мільйонів доларів".

З початку повномасштабного вторгнення російські окупаційні війська втратили в Україні 143 літаки і 134 гелікоптери, за даними Генштабу Збройних сил України.

З 1992 року до 24 лютого 2022-го Російська Федерація втратила 438 бойових і вантажних літаків під час воєн та через технічні несправності, за офіційними даними.

Зараз ви читаєте новину «Це не Алеппо – як російські військові літаки ховаються від українських ППО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути