Ексклюзиви
середа, 28 липня 2021 09:34

Це був не лише вибір віри, але й вибір цивілізації - Порошенко у річницю Хрещення Руси-України

Це був не лише вибір віри, але й вибір цивілізації - Порошенко у річницю Хрещення Руси-України
Лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко привітав українців з 1033-ою річницею Хрещення Руси-України

Після здобуття Томосу про автокефалію Православна Церква України увійшла рівною серед рівних до родини Церков-Сестер і її визнання в світі продовжується.

Про це заявив п'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко у відеозверненні до 1033-ої річниці Хрещення Руси-України.

"Тисяча тридцять три роки тому князь Володимир Великий охрестив наших предків. Тисяча літ і символічні тридцять три, бо тридцять три – то вік Христа. В такі ж літні дні наші пращури почули переказані їм слова Спасителя: "Де двоє чи троє в Ім'я Моє зібрані, там Я серед них". Від імені усіх поколінь українців давайте відгукнемося словами Апостола Павла: "А якщо Бог за нас, то хто проти нас?", – сказав він.

"Я вітаю усі українські церкви, чиї корені – у єдиному Володимировому хрещенні. Зі святом вас, православні. Зі святом, греко-католики і українські римо-католики. Зі святом, протестанти. Вітаю вірних інших релігій і тих, хто лише зараз шукає дорогу до Бога. Чин Володимира Святославича означав не лише вибір віри, але й вибір цивілізації. І Україна сьогодні – невід'ємна частина Європи. Так само як і значення Томосу про автокефалію виходить далеко за межі церковних огорож. Не дарма ж мудрі люди назвали його геополітичною катастрофою для Росії", – додав Порошенко.

"Слово Боже вперше було принесене на нашу землю Апостолом Андрієм, задовго до Володимира рівноапостольного. Так було започатковано зв'язок між народом, якому на горах Київських проповідував Андрій, з його наступниками на престолі Вселенського Патріарха. Менше місяця відділяє нас від візиту Його Всесвятості Варфоломія, якого в тридцяту річницю Незалежності український народ гостинно зустріне і якому подякує за історичне рішення про надання Томосу. Всі ми тішимося тим, що незалежна Православна Церква України увійшла рівною серед рівних до великої родини Церков-Сестер. Триває і процес її визнання іншими церквами. Він міг би пройти і швидше, якби до цього не була так байдужа теперішня українська влада. Російська дипломатія активно протидіє такому визнанню, а наша влада умила руки, бо "какая разница" – її головний ідеологічний орієнтир", – наголосив п'ятий президент України.

Крім цього Порошенко зазначив, що кілька тижнів тому влада продовжила абсурдну кримінальну справу проти нього за зусилля із здобуття Томосу для України. "Я сприймаю цю хулу як похвалу. А гоніння з боку правоохоронних органів – розцінюю як визнання з боку недругів України, що наша команда діяла правильно", – зазначив він.

"Ще раз вітаю кожного українця в Україні та за її межами з Днем Хрещення Руси-України та бажаю мати міцну віру в Бога, у перемогу нашої держави і в процвітання українського народу", – резюмував лідер "Європейської Солідарності".

Зараз ви читаєте новину «Це був не лише вибір віри, але й вибір цивілізації - Порошенко у річницю Хрещення Руси-України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути