понеділок, 31 травня 2010 16:10

БЮТ боїться програти місцеві вибори по "мажоритарці" – експерт

БЮТ боїться програти місцеві вибори по "мажоритарці" – експерт

Лідер парламентської фракції БЮТ Іван Кириленко заявив, що його політсила виступає проти зміни системи виборів до місцевих рад з пропорційної на мажоритарну. На його думку, це не підвищить відповідальність депутатів перед виборцями.

"БЮТ боїться отримати програшний результат, - зазначає керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 45 років. - Бо "мажоритарщики" дуже залежні від адмінресурсу ще з часів Кучми. Тоді 60-70 відсотків депутатів "призначали" в адміністрації президента".

На думку експерта, Віктору Януковичу і його команді потрібно повністю підпорядкувати вертикаль влади, а цього можна домогтися лише за повної перемоги на місцевих виборах. Тому під час виборчої кампанії буде застосований хоч прикритий і утаємничений, але тотальний адмінресурс.

Тим паче, що уперше за останні роки президент отримав повний контроль над силовими структурами і особливо СБУ.

"Позиція "бютівців" цілком прагматична, - додав Володимир Бондаренко. - Але з точки зору довгострокової перспективи зберігати партійну систему на місцевих виборах недоцільно. Депутати не повинні бути рабами партій, а залежати від сумління та волі виборців. Утім, "бютівців" у цьому можуть підтримати блок Литвина і комуністи, яким мажоритарна система не вигідна".

23 травня в інтерв'ю трьом українським телеканалам президент Віктор Янукович заявив, що вибори до місцевих органів влади мають відбутися 31 жовтня.

"Конституція вимагає провести (місцеві) вибори цього року. Відкладати їх означає порушувати основний закон. Це неприпустимо, і я на це ніколи не піду", - сказав глава держави, наголосивши, що вибори повинні відбутися за новою виборчою системою.

"На рівні районів, міст, областей необхідно створювати систему, при якій депутатів має бути закріплено за територією", - заявив президент.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «БЮТ боїться програти місцеві вибори по "мажоритарці" – експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути