Ексклюзиви
понеділок, 06 червня 2011 18:33

Бурджанадзе: "Нас звинувачують у підготовці державного заколоту"

Бурджанадзе: "Нас звинувачують у підготовці державного заколоту"

Один з лідерів грузинської радикальної опозиції Ніно Бурджанадзе дала сьогодні прес-конференцію в Києві. Вона відзначила, що опозиційні сили домагатимуться міжнародної експертизи подій, що трапилися в ніч на 26 травня у Тбілісі, коли поліція розігнала прихильників повалення президента Саакашвілі. Бурджанадзе обурена численними арештами опозиціонерів.

"Десятки й десятки людей заарештовано. Навіть мого водія, інших водіїв кортежу, від яких вимагали зізнатися, що саме вони збили насмерть людину", - розповіла Бурджанадзе.

"Нас звинувачують у підготовці державного заколоту. Ми підготували позов у суд та прокуратуру. Якщо справді існували якісь докази щодо того, що ми його готували, чому ж це не упередили? Якщо уряд знає про небезпеку заколоту та дестабілізації у країні, він не повинен чекати на завершення цих дій. Але ж ми свої дії завершили! Якби ми його готували, якби був російський спецназ, чотири тисячі озброєних людей, коктейлі Молотова, як про це зараз розповідають, результат був би зовсім інакшим і Саакашвілі не було б при владі", - заявила грузинська опозиціонерка.

На питання, що опозиція збирається робити, якщо переможе, Бурджанадзе відповіла, що радикальна опозиція домагається винятково демократичних перевиборів президента та парламенту Грузії.

Грузинські канали показали запис телефонних розмов між Бурджанадзе та її сином, де ті говорять про єгипетський сценарій, а також зйомки прихованою камерою наради координаторів акції, які закликають використовувати коктейль Молотова, палиці та каміння. Політик не відхрещується від них, але вважає незаконними такі записи. Бурджанадзе також прокоментувала звинувачення її в тому, що свідомо підставила людей під кийки поліції.

"Ніякого коктейля Молотова не було. Просто в нас були теж і заслані люди. На цих відеозйомках голос того, хто про це говорить, найкраще чути. Це не дивує? Бо саме він записує, але ніхто його не підтримує. Якщо ми діяли немирно, покажіть наші дії немирного характеру. Хоч один напад чи спробу вриватися кудись. Поза тим, щоб підслуховувати телефонні розмови і, тим більше, їх публікувати, потрібна санкція.

Я вимагаю, щоб ці кадри підпали під експертизу. Бо вони вийняті з контексту, сфабриковані і склеєні. Так, я казала про те, що нам необхідно звільнити країну від Міші. Так, я казала про те, що сила — в народі. Так, ми мусимо показати свою мужність. І люди, які були на площі, були готові до розгону демонстрації. Коли я сказала людям, що нас можуть розігнати, вони відповіли "Ми готові, ми мужики". А як боротися з диктатурою? Треба показати свою мужність", - сказала вона.

Бурджанадзе звинуватила владу в тому, що та заарештовує її оточення, але боїться заарештувати її.

"Поліція заарештувала мою охорону, мого водія, багатьох моїх соратників. Вони б, звісно, хотіли, й мене прибрати, але все ж буде надто очевидно. І заарештувати мене теж не можуть. Я відверто висловлюю свою позицію. Чому ви заарештовуєте всіх навколо мене, а мене не заарештуєте?", - зазначає політик. 

Зараз ви читаєте новину «Бурджанадзе: "Нас звинувачують у підготовці державного заколоту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути