Ексклюзиви
субота, 29 травня 2010 12:57

Боротьба з зарплатами у конвертах декларативна - бютівець

Боротьба з зарплатами у конвертах декларативна - бютівець

Народний депутат від БЮТ Михайло Волинець вважає, що парламентаріям не вигідно боротися із зарплатами у конвертах.

Про це він заявив у коментарі Gazeta.ua.

"Боротьба із зарплатами у конвертах у нас оголошена декларативно. Переважна частина работодавців-олігархів або є членами парламенту, або мають своїх представників у Верховній Раді. Їм не вигідно щось змінювати. А якщо хтось буде незадоволений, завтра наберуть некваліфікованих робітників з Китаю. Не здивуюся, якщо китайці почнуть працювати у наших шахтах", - сказав Волинець.

На його думку, у Китаї все побудовано на експлуатації людини. Зазвичай китайські діти, які народжується не першими, знаходяться поза законом. Батьки їх не реєструють. Саме таких людей без імені й прописки дуже вигідно і легко переміщувати на інші території.

"Я боюся, що ця проблема може вдарити по трудовим ресурсам нашої країни. Тому що замість одного кваліфікованого працівника у сфері будівництва можна взяти 2-3 мігрантів і заставляти їх працювати по 15-16 годин. І платити їм мізерну заробітну плату", - підкреслив Волинець.

Він також наголосив, що зараз на багатьох українських підприємствах відбувається приховане безробіття - людям скорочують робочі часи і відповідно зарплатню, хоча це суперечить трудовому законодавству.

"Однак у новому Трудовому кодексі, над яким зараз дуже напружено працюють роботодавці разом із Федерацією профспілок, передбачена можливість скорочувати робочий тиждень до 24-х годин. Документ прийнятий у першому читанні, зараз дуже лобіюють його остаточне прийняття", - розповів Волинець.

"Окрім того, кодексом передбачена нищівна експлуатація людини. Кількість робочого часу на тиждень збільшена на вісім годин - що 48. Працівникам, у яких робочий час переривається на відпочинок, можуть необмежено подовжувати робочий тиждень. У приклад розробники кодексу приводили мені далекобійників. Я питався, як з точки зору фізіології людина може провести за кермом 18-20 годин? Відповіді не отримав", - дивується депутат.

На його думку, з цим кодексом Україна буде втрачати трудові ресурси. У суспільстві пануватимуть протестні настрої.

Нагадаємо, офіційно в Україні 530 тис. безробітних людей. Профспілки вважають, що насправді цей показник у 6 разів вищій - 3,4 млн. людей.

Зараз ви читаєте новину «Боротьба з зарплатами у конвертах декларативна - бютівець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути