вівторок, 19 жовтня 2021 12:40

"Велике будівництво" Зеленського: українці переплатять 1,7 млрд грн за аеродром

"Велике будівництво" Зеленського: українці переплатять 1,7 млрд грн за аеродром
Координують програму в Офісі президента. Фото: president.gov.ua

На будівництво аеродрому в Дніпрі, яке анонсував президент Володимир Зеленський, із державного бюджету переплатять 1,7 млрд грн через завищення в півтора раза вартості робіт.

Про це повідомляють "Наші гроші".

8 жовтня державне підприємство "Фінансування інфраструктурних проєктів" Міністерства інфраструктури за результатами тендеру уклало угоду з компанією "Онур Конструкціон Інтернешнл" на будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" вартістю 5,64 млрд грн.

Єдиним конкурентом на тендері була компанія "Автомагістраль-Південь", що разом з "Онуром" є головними фаворитами Укравтодору.

У результаті мінімальної конкуренції знижка на тендері становила лише 2%. А ціни на будівельні матеріали виявилися набагато більшими в порівнянні з попереднім контрактом на аеродром "Дніпро".

На початку 2021 року тендер на будівництво аеродрому за участі восьми конкурентів виграла компанія "Альтіс". На аукціоні вона виграла поспіль, запропонувавши ціну 3,95 млрд грн, що було на 31% нижче від очікуваної вартості.

Однак згодом міністра інфраструктури Владислава Криклія звільнили. І за нового міністра Олександра Кубракова контракт із компанією розірвали через невиконання робіт. Хоча Антимонопольний комітет заблокував на два місяці будь-яке фінансування робіт.

Відтак на новий тендер уже не подавалися жодні компанії, що не входили до фаворитів Укравтодору. "Онур" виграв новий тендер на 1,7 млрд грн дорожче від "Альтіса".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кандидат у нардепи від "Слуги народу" піариться на "Великому будівництві"

Кошторисні ціни "Онур" виявилися значно більшими від розірваного контракту, пишуть журналісти.

Щебенево-піщана суміш від "Альтіс" коштувала 540 грн/куб. м, а від "Онур" - вже 953 грн/куб. м, на 76% дорожче. У кошторисі турецької компанії на ЩПС припадає 315 млн грн. Отже, лише на цьому будматеріалі маржа становила 136 млн. грн.

Георешітка подорожчала ще більше - на 305%, із 420 грн до 1703 грн за 10 кв. м. На цей матеріал "Онур" зарезервував 93 млн грн, тож держбюджет заплатить за нього на 70 млн грн більше.

Також за різнимими марками асфальту турецька компанія в середньому підняла ціни з 2 тис. грн/т до 3 тис. грн/т, на бетони - з 1400 грн/куб. м до 2100 грн/куб. м.

Водночас відомий виробник "Ковальська" на сайті зараз пропонує готові суміші за 1500 -1600 грн, тоді як в "Онур" це коштує понад 2200 грн.

Аналогічно "Онур" підняли ціни на всі будматеріали, які журналісти змогли ідентифікувати в кошторисах тендерів.

Що відомо про компанію

Турецька група "Онур" за часів президента Зеленського закріпила позиції фаворита будівельного ринку України.

Зеленський виступав у турецькому готелі "Онур" ще коли був актором "Кварталу 95". А після перемоги на виборах пропонував віддавати підряди компанії без тендерів.

Одним із найбільших підрядів стали 12 млрд грн на будівництво моста через Дніпро в Запоріжжі. Єдиним конкурентом "Онур" на тендері була ще одна турецька фірма "Гьочай". "Гьочай" збудував для "Онура" турецький готель, у якому й виступав Зеленський.

Програму президента "Велике будівництво" оголосили торік у березні. Її координує в Офісі президента заступник керівника ОП Кирило Тимошенко, а гроші виділяють із державного бюджету.

Зараз ви читаєте новину «"Велике будівництво" Зеленського: українці переплатять 1,7 млрд грн за аеродром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути