Ексклюзиви
субота, 15 червня 2024 01:23

Спецтема: Війна Росії проти України

"Велика сімка" офіційно підтвердила виділення Україні $50 млрд з заморожених російських активів

"Велика сімка" офіційно підтвердила виділення Україні $50 млрд з заморожених російських активів
G7 виділять Україні $50 млрд з заморожених російських активів. Фото: Тексти

Країни "Великої сімки" виділять Україні $50 млрд додаткового фінансування до кінця 2024 року на оборону, бюджет і відновлення.

Кошти підуть за рахунок доходів від заморожених російських активів без шкоди для інших внесків, ідеться в тексті підсумкової декларації лідерів країн "Великої сімки" (G7) за підсумками саміту.

"З метою підтримки поточних і майбутніх потреб України в умовах тривалої оборони від Росії, G7 запустить кредити для прискорення надзвичайних доходів (ERA) для України, щоб надати Україні додаткове фінансування на суму близько $50 млрд до кінця року", - йдеться в документі.

Фінансування обслуговуватиметься і погашатиметься майбутніми потоками надзвичайних доходів, що виникають унаслідок іммобілізації російських суверенних активів, які перебувають у ЄС та інших відповідних юрисдикціях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: G7 домовилася про зменшення залежності від атомної енергетики РФ

"Ми підтверджуємо, що згідно з усіма застосовними законами і нашими відповідними правовими системами суверенні активи Росії в наших юрисдикціях залишатимуться знерухомленими, допоки Росія не припинить своєї агресії і не заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні", - наголошується в комюніке,

ЄС має намір розподіляти це фінансування за кількома каналами, які спрямовують кошти на військові потреби, бюджет і потреби відновлення України в межах обмежень відповідних правових систем та адміністративних вимог.

"Стосовно реконструкції, ми також зміцнимо Міжвідомчу платформу координації донорів для України, щоб допомогти координувати виділення коштів і забезпечити їх відповідність найбільш пріоритетним потребам України такими темпами, які вона зможе ефективно освоїти", - йдеться в документі.

Це відіграє ключову роль у просуванні реформ України її європейським шляхом. "Велика сімка" доручила відповідним міністрам і посадовим особам вчасно реалізувати ці зобов'язання, щоб ERA почала виплати до кінця року

У G7 також заявили про підтримку енергетичної безпеки України, зокрема шляхом координації міжнародної допомоги через координаційну групу з енергетики G7+Україна, а також підтвердили підтримку сільськогосподарського сектору України.

"Ми також працюємо над залученням нашого приватного сектору до сталого економічного відновлення України. Ми вітаємо і наголошуємо на значенні самої України, яка продовжує реалізацію зусиль щодо внутрішніх реформ, особливо в сфері боротьби з корупцією, реформи системи правосуддя, децентралізації та просування верховенства закону...", - ідеться в комюніке.

Лідери країн G7 досягли домовленості про виділення $50 млрд для України шляхом використання заморожених російських активів.

Україна отримає кредит до кінця 2024 року, повідомила канцелярія президента Франції.

Зараз ви читаєте новину «"Велика сімка" офіційно підтвердила виділення Україні $50 млрд з заморожених російських активів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути