неділя, 09 грудня 2012 11:30

Понад 100 тисяч палестинців відсвяткували 25-річчя ХАМАС у Секторі Газа
14

Фото: Фото: Reuters

Близько ста тисяч палестинців зібралися в суботу під зеленими прапорами в столиці Сектора Газа відсвяткувати 25-річчя правлячого в анклаві руху ісламізму ХАМАС, чиї лідери в черговий раз відмовилися визнавати Ізраїль і припиняти боротьбу проти окупації.

Головним промовцем ювілейного мітингу став керівник політбюро ХАМАС Халед Машааль, який уперше в житті відвідує Сектор Газа і, за його власними підрахунками, вперше після 37 років еміграції повертається на палестинські території.

"Палестина від річки (Йордан) до (Середземного) моря, з півночі до півдня - наша, і ні п'ядю її ми не поступимося. Опір - вірний шлях відновлення потоптаних прав. Інші форми боротьби - політична, дипломатична, юридична - теж мають право на існування, але всі вони безглузді без опору... Без опору немає перемоги", - сказав Машааль.

На площі аль-Катіб, яка вміщує 80-100 тисяч людей, ісламісти побудували трибуну, прикрасивши її макетом єрусалимської мечеті аль-Акса і моделлю ракети М-75, яку вони вперше застосували в ході листопадової конфронтації з Ізраїлем для обстрілів Тель-Авіва та Єрусалима. На трибуні стоять два крісла з портретами засновника і духовного лідера ХАМАС шейха Ахмеда Ясина, який був ліквідований ізраїльтянами в 2004 році, і командира бойових загонів ХАМАС Ахмеда аль-Джабарі, що поповнив пантеон мучеників руху в середині листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Секторі Газа панує відносний спокій. ХАМАС святкує перемогу

Машааль підтвердив готовність до припинення палестинської міжусобиці і примирення з конкуруючим рухом ФАТХ, який через інститути Палестинської національної адміністрації (ПНА) контролює Західний берег річки Йордан.

"Прийшов час припинити розкол і об'єднатися. ХАМАС - за примирення і проти розколу, який став катастрофою для палестинського народу", - сказав він.

Машааль закликав лідера фатхістів, главу ПНА Махмуда Аббаса відмовитися від переговорів з Ізраїлем, які, за його словами, не тільки "нічого не дали палестинцям", але дозволяють ізраїльтянам вкорінюватися на окупованих землях.

Машааль подякував Єгипту, Катару, Туреччині за підтримку ідеологічно близького руху ХАМАС і заявив про неприйняття режиму президента Сирії Башара Асада, який багато років протегував палестинським угрупуванням.

"ХАМАС не підтримує режим, який веде криваву війну проти свого народу. Ми завжди за народ", - сказав Машааль, чия штаб-квартира до останнього часу знаходилась у Дамаску.

Зараз ви читаєте новину «Понад 100 тисяч палестинців відсвяткували 25-річчя ХАМАС у Секторі Газа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути