Ексклюзиви
середа, 14 травня 2008 19:31

Богатирьова обурилась, як Тимошенко посміла зупинити "локомотив прогресу"

Секретар РНБО Раїса Богатирьова називає блокування БЮТ виступу президента Віктора Ющенка у парламенті спробою перейти до "імперативної політики диктату і шантажу".

Про це сказано у заяві Богатирьової, поширеної апаратом РНБО у середу.

Богатирьова вважає, що українська політична еліта в парламенті "підійшла до критичної межі: публічно на кін національної стабільності були виставлені політичні амбіції і безвідповідальність".

"Вперше в практиці демократії керуюча частина політичної парламентсько-урядової коаліції висунула ультиматум Президенту і поза правом та мораллю відмовила главі держави виконати конституційну функцію – звернутись із щорічним посланням до парламентаріїв і народу", - заявляє вона.

"Безпрецедентне блокування трибуни Верховної Ради є діями за межами демократичного діалогу. Це розцінюється суспільством як спроба перейти до імперативної політики диктату і шантажу... Фактично, підірвано довіру до демократичної парламентської коаліції, яка заявила про пріоритет президентської програми", - вважає Богатирьова.

Вона також заявляє, що послання Президента до українського парламенту – "це стратегічний план, адресований, найперше, законодавцям і Кабінету Міністрів", мета якого – "подолати, перш за все, соціально-економічну кризу і унеможливити перекладання її наслідків на простих українців".

"Президент, володіючи прямим мандатом на управління країною від українського народу, веде відкриту і аргументовану дискусію по всіх аспектах національного інтересу. Його конституційне завдання – бути центром і одночасно локомотивом програмного розвитку та ідеології прогресу. Історія сучасних демократій засвідчує ефективність і нагальність консолідації всіх політичних сил в умовах довготривалої кризи саме навколо лідера нації, яким є Ющенко", - заявляє Богатирьова.

"В цьому сенсі організація паралельних і кулуарних "конституційних процесів" політиками, партіями та їх блоками, вже зараз перетворює майбутню третю українську Конституцію в заручника політичних амбіцій і суперечить інтересам всієї нації", - вважає вона.

Говорячи про представлену в парламенті БЮТ "модель Конституції", Богатирьова зазначила, що "не важко здогадатись, що і механізм ухвалення нової Конституції, і спосіб управління країною при такому Основному законі носитимуть силовий, авторитарний характер".

"Очевидно, очільником такої демократії планується одна політична сила з одним і, обов"язково, беззмінним лідером. Не випадково лідерка БЮТ з іншої трибуни заявила: "Я починаю діяти. І діяти надзвичайно жорстко!". Якщо це виклик, спрямований проти галопуючої інфляції, обвалу цін на споживчий кошик українця – то нація підтримає таку амбіцію. Але якщо це намагання "продемонструвати м"язи" і поза Конституцією встановити єдиний центр управління державою – то це підриває Конституційний лад і несе загрозу національній безпеці", - заявляє Богатирьова.

"Треба щодня прокидатись і думати про Україну в собі, а не про себе в Україні. Ми – великий народ, який вже утвердився як суб"єкт світової цивілізації. Її традиції, історичні уроки, як і власна політична історія, дають нам відповідь на ці запитання: ми сильні тоді, коли єдині", - додала вона, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Богатирьова обурилась, як Тимошенко посміла зупинити "локомотив прогресу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути