субота, 05 липня 2008 12:58

Богатирьова знає, як відвернути загрозу національній безпеці

Невідкладне освоєння вуглеводневого потенціалу континентального шельфу Чорного моря дозволить вже найближчим часом попередити існуючу загрозу національній безпеці в енергетичній сфері.

Таку думку висловила секретар Ради національної безпеки і оборони України Раїса Богатирьова у своїй статті для тижневика "Дзеркало тижня", опублікованого в суботу.

Богатирьова також зазначила, що невідкладне освоєння шельфу дозволить уникнути критичної залежності України від постачань вуглеводнів з одного джерела - Російської Федерації.

"Так, тільки за консервативною, тобто на основі жорстких фактів, оцінкою світових і національних фахівців, потенційні запаси вуглеводнів на шельфі складають 1,6 млрд тонн умовного палива", - підкреслила секретар РНБО.

При цьому вона зазначила, що національні можливості під час розробки континентального шельфу майже не використовуються, оскільки державним компаніям не вистачає належних фінансових і техніко-технологічних ресурсів для здійснення такого масштабного проекту.

Богатирьова піддала критиці уряд. "Український морський шельф непрозорими і юридично збитковими діями уряду успішно "зачищений" від іноземних інвесторів", - заявила вона, зазначивши, що від можливості розробки шельфу відчужені компанії Shevron (США), Vanco Prikerchenska Ltd., ГАО "Чорноморнафтогаз", СВМ О_l і канадська компанія Shelton.

"І зверніть увагу, "самовіддана" боротьба з інвестором ведеться в умовах, коли ані сам уряд, ані НАК "Нафтогаз України", фінансовий план якої повністю залежить від Кабінету міністрів, так і не виділили скупу гривню на освоєння вуглеводневого потенціалу найпривабливішої і найдослідженішої глибоководної ділянки українського морського шельфу. Всі ці урядові дії, і бездіяльність теж, фактично закривають національну перспективу прискореного освоєння потенціалу української частки чорноморського шельфу", - підкреслила секретар РНБО.

Вона також відобразила позицію РНБО і президента щодо неправомірності діяльності уряду відносно компанії Vanco.

Богатирьова закликала Кабінет міністрів негайно скасувати всі неправомірні рішення і перейти до переговорів з компанією Vanco Prikerchenska Ltd, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Богатирьова знає, як відвернути загрозу національній безпеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути