середа, 10 квітня 2024 16:24

Більшість українців не бачать політичну силу, якій можна було б довірити владу після війни

Більшість українців не бачать політичну силу, якій можна було б довірити владу після війни
51,8% опитаних не вважають, що зараз є політична сила, якій можна передати владу. Фото: ОП

51,8% українців вважають, що жодній чинній політичній силі не можна довіряти владу в Україні після війни.

24,6% відповіли, що бачать серед чинних політсил такі партії. Про це свідчать результати соціологічного опитування Центру Разумкова 21-27 березня, передає "Інтерфакс-Україна".

Всі інші з відповіддю не визначилися.

Якщо порівнювати з результатами опитування 2023 року, то частка тих, хто не довіряє чинним партіям, демонструє стійку тенденцію до зростання.

Українців спитали, з якого середовища може з'явитися політична сила, якій можна було б довірити владу у повоєнний період. 45,1% заявили, що з середовища військових. Але 2023 року таку відповідь давала абсолютна більшість опитаних - 51%.

21,5% українців вважає, що така політична сила може з'явитися з волонтерського середовища, але є тенденція до зниження популярності такого погляду. Говорили також про прихід політсили з середовища гуманітарної чи технічної інтелігенції (20%, тенденція до зниження), з організацій громадянського суспільства (18,6%, суттєво не змінюється), з середовища наявних партій (18,1%, тенденція до зниження). Менше підтримують створення партії з представників бізнес-середовища (6,2%). Не змогли дати відповідь 22,9% респондентів, і порівняно з опитуваннями 2023 року їх частка суттєво зросла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленському довіряють 70%. Єрмаку не довіряють майже 60% - опитування

"Іноді опозиція радіє: падають рейтинги у президента - значить, це відкривається ніша для нас. Але ми бачимо, що знижується кількість тих, хто вважає, що хтось із нинішніх політичних сил добре підготовлений для того, щоб взяти владу. І це питання "на подумати" всім, і чинній владі, і опозиційним силам також", - сказав директор Фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань.

Він звернув увагу на популярність ідеї створення нової політичної сили з середовища військових.

"Тут мені здається, що люди переносять гордість за свої Збройні сили на майбутню політику. А коли військові йдуть у політику, ну це зовсім не факт, що вони стануть успішними політиками. І в нас були такі приклади, зокрема після 2014 року, коли низка військових пішла в політику, але вони не виправдали ці сподівання", - зазначив аналітик.

Гарань вважає, що в Україні відсутні партії певних спрямувань.

"В Україні немає соціал-демократії, немає українських лівих. Немає в Україні зелених, у хорошому розумінні цього слова, тобто екологістів партії, те, що дуже популярно на Заході. Ну за великим рахунком, лібералів немає. До консерваторів ми певною мірою можемо зарахувати ЄС, але теж із натяжками великими, тому що персоналістська все-таки партія", - зазначив він.

Методом face-to-face опитали 2 020 респондентів віком від 18 років на всіх підконтрольних уряду територіях України, на яких не тривають бойові дії. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками агресії РФ.

Українці найбільше довіряють Збройним силам України, волонтерам і президенту, повідомляв Київський міжнародний інститут соціології.

Більшість українців підтримують вступ України до Європейського союзу та НАТО (78% та 77%), згідно результатів опитування у листопаді соціологічної групи "Рейтинг".

Зараз ви читаєте новину «Більшість українців не бачать політичну силу, якій можна було б довірити владу після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути