неділя, 07 липня 2013 13:31

Більшість у Верховній Раді проявила себе ефективніше — політолог

Більшість у Верховній Раді проявила себе ефективніше — політолог
Фото: glavred.info

Минула сесія парламенту була непродуктивною, вважає політолог Олександр Палій. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Верховна Рада у нас взагалі непродуктивна, вона нічого позитивного для країни не робить, - зазначає фахівець. - Єдине, що вона могла зробити корисного, - це стримати дурощі влади. Кардинально змінити діяльність парламенту опозиція не спромоглася, бо їй не вистачає спільної позиції і можливостей".

На думку експерта, провладна більшість проявила себе ефективніше, бо змогла продавити потрібні для себе законопроекти.

"Хоча опозиція примусила більшість до персонального голосування, але її найважливіші законопроекти не пройшли — ні по відміні пенсійної реформи, ні по виборах у Києві тощо, - каже фахівець. - А от більшість проявила себе ефективніше, бо змогла продавити потрібні для себе закони, особливо в останній тиждень. Опозиція лише намагалася продемонструвати виборцям справжнє обличчя влади".

Парламент не вирішив проблему перевиборів у проблемних округах, бо влада не була впевнена у перемозі, зауважує політолог.

"У провладних парламентаріїв нема бажання призначати перевибори, бо вони не впевнені, що у вересні влада може отримати гарний результат. Тому вони намагаються ці вибори відтягнути. До того ж, треба було вирішити питання по Балозі і Домбровському. Бо якщо б відбулися вибори у п'яти округах і влада їх програла, це була б поразка. Тепер влада розраховує на перемогу принаймні у двох округах — тих же Балоги і Домбровського. Якщо ж "регіонали" виграють хоча б 3 із 7 мандатів, то буде зовсім інший розклад", - каже Палій.

На його думку, процес перекуповування депутатів у парламенті восени продовжиться.

"Є величезна загроза, що влада намагатиметься зібрати до 300 голосів і навіть може спробувати змінити Конституцію. Зараз вона відклала ідею проведення референдуму з цього питання через погану соціально-економічну ситуацію та останні події, в яких проявилося свавілля правоохоронців. Додаткове напруження може вилізти їй боком. Тому можновладці будуть пробувати внести зміну до Конституції через парламент. А для цього їм потрібна задіяти якомога більше "тушок". З прицілом на те, щоб зафіксувати ситуацію після 2015 року. Тобто, максимально обмежити повноваження майбутнього президента".

Позачергова сесія, на якій наполягає опозиція, малоймовірна, упевнений експерт.

"Якщо цього не захоче влада, то це нереалістично. Питання, які ставить на порядок дня парламенту більшість, успішно приймаються. Будь-яке намагання опозиції скликати сесію вона може проігнорувати. Колись уже було, що опозиціонери зібрали понад 150 голосів, але голова ВР Володимир Рибак засумнівався у достовірності підписів. Так це питання і замилили. Але в опозиція сьогодні нема з чим виходити на позачергову сесію, окрім загострення вуличної активності. А такі питання в парламенті не вирішуються. Якби після подій у Врадіївці туди поїхали 20 опозиційних депутатів, це було б ефективніше за будь-яку сесію", - резюмує Олександр Палій.

Зараз ви читаєте новину «Більшість у Верховній Раді проявила себе ефективніше — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

49

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути