четвер, 06 травня 2021 21:21

Білоруський політик попросив в України статус біженця

Білоруський політик попросив в України статус біженця
Макаренко хочу убезпечити себе від видачі Білорусі. Фото: DW

Голова Могилівської обласної організації партії "Білоруський народний фронт" Віталій Макаренко звернувся в Державну міграційну службу України з проханням про надання йому статусу біженця.

Він є одним з 10 обвинувачених у справі про замах вбивство самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, повідомляє "Радіо Свобода".

Макаренко має посвідку на проживання в Україні. Тут живе його сім'я.

"Посвідка на проживання дозволяє мені перебувати в Україні, а статус біженця захищає від видачі владі Лукашенка, яка вже надала мені статус обвинуваченого в так званому перевороті і замаху, вже заочно заарештувала і повідомила, що будуть просити про екстрадицію. Тому я вирішив звернутися за допомогою до української держави", - сказав він.

Макаренко з адвокатом планує звернутися до Офісу генпрокурора, щоб повідомити про політичні мотиви кримінальної справи проти нього і клопотати про невидачу.

Він припускає, що його включили в список фігурантів справи для просування "українського сліду".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Замах" на Лукашенка: Польща відповіла на звинувачення

"Зараз такі конфронтаційні відносини з Україною. І тому, що більший проміжок часу я провів в Україні, моя сім'я живе тут, мабуть, хотіли просунути український слід. Інакше, я не розумію, навіщо я їм потрібен", - додав Макаренко.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що зниклі в Москві білоруські опозиціонери готували на нього і його дітей замах за сприяння спецслужб США, один із них нібито їздив для консультацій з цього приводу до Польщі. У Держдепартаменті США також заявили, що заява самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка не відповідає дійсності.

Зараз ви читаєте новину «Білоруський політик попросив в України статус біженця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути