понеділок, 19 червня 2023 21:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Білорусь має заплатити репарації Україні. У Раді зареєстрували постанову

Білорусь має заплатити репарації Україні. У Раді зареєстрували постанову
Білорусь надала свою територію для здійснення агресії проти України. Фото: Getty Images

У Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про визнання Білорусі країною-агресоркою.

Цей крок потрібен для майбутніх репарацій Україні. Також пропонується розірвати з Білоруссю дипломатичні відносини. Про це повідомив народний депутат Ярослав Юрчишин.

Білорусь має нести відповідальність за повномасштабну війну, оскільки надала свою територію для здійснення агресії проти Україні, сказав депутат.

"Цей крок потрібен для притягнення білоруського режиму до відповідальності і майбутніх репарацій Україні", – заявив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко передав Путіну понад 130 тис. тонн боєприпасів

"Ми пам'ятаємо про допомогу білорусів у війні проти російської навали і вдячні бійцям Полку Калиновського. Однак Білорусь, як країна, має нести юридичну відповідальність за злочини, скоєнні на нашій території", – сказав Юрчишин.

У пояснювальній записці документу вказується, що український парламент визнає Білорусь державою-агресоркою. Закличе уряди інших держав і міжнародні організації зробити те саме.

Згідно проєкту, Верховна Рада закличе Кабінет міністрів негайно опрацювати питання розірвання дипломатичних відносин між Україною і Білоруссю.

Також Україна закличе міжнародну спільноту до посилення санкційного тиску на Білорусь і притягнення до відповідальності воєнних злочинців.

24 лютого 2022 року РФ розпочала повномасштабну агресію проти України. Російські окупанти увійшли на територію України з боку Білорусі. Аеродроми Білорусі використовувала російська авіація.

Європейський парламент ухвалив резолюцію із закликом створити спеціальний трибунал над президентом РФ Володимиром Путіним і самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь має заплатити репарації Україні. У Раді зареєстрували постанову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути