субота, 03 березня 2012 16:29

Безсмертний: ЄС може ввести до України такіж санкції, як щодо Білорусі

Безсмертний: ЄС може ввести до України такіж санкції, як щодо Білорусі

Якщо Євросоюз застосує до України такі ж політичні та економічні санкції, як до Білорусі, наслідки будуть катастрофічними.

Про це розповів колишній надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Білорусь Роман Безсмертний, коментуючи скандал навколо посла Євросоюзу Жозе Мануеля Пінту Тейшейре.

"Закономірно збіглися дві події в Україні та Білорусі. В Україні - оголошення претензій до посла Тейшейри, а в Білорусі - висилка двох дипломатів: посла Польщі Лешека Шерепка і посла ЄС в РБ Майри Мора", - зазначив Безсмертний.

За його словами, хід подій останнього тижня у двох країнах зайвий раз підкреслив самобутність народів і схожість владних режимів. "Україна поки не заразилася бацилою авторитаризму, але перші симптоми того, що на території Білорусі зараз досягло апогею, ми вже спостерігаємо", - підкреслив екс-посол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не Білорусь, не Ірак, і не Лівія" - "регіонал" розкричався на депутатів ПАРЄ

Безсмертний нагадав історію п'ятирічної давнини, коли Захід заради звільнення білоруських політв'язнів відкрив Мінську кредитні ресурси на загальну суму майже 5 млрд доларів. "Тоді Захід починав свою real politik, а тепер він (Захід) від неї відмовився. Як результат, всім послам країн ЄС рекомендовано покинути РБ", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європа розгнівалася на Білорусь

"Я не виключаю, що так само, як свого часу Лукашенко, знущаючись над політичними в'язнями, виторговував у Заходу допомогу, президент Янукович для можливості діалогу з Заходом почав переслідування Юлії Тимошенко та Юрія Луценка. Навіщо думати про реформи, якщо легше в черговий раз пообіцяти вирішити проблему політв'язнів для Заходу, а українцям показати картинку: мовляв, зі мною спілкуються, значить, визнають", - зазначив екс-посол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПАРЄ попереджають: якщо Україна не виконає вимоги, можуть бути санкції

"Необхідно розуміти: механізм відносин, який Європа відпрацьовувала десятиліттями щодо Лукашенка, може бути миттєво вжито до українського недемократично режиму. Необхідно усвідомити, що товарообіг Білорусі з ЄС - 5 млрд. дол, а України - 50 млрд. Наслідки застосування до Україну аналогічних політичних і економічних санкцій призведуть до катастрофи", - додав Безсмертний.

Зараз ви читаєте новину «Безсмертний: ЄС може ввести до України такіж санкції, як щодо Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути