Ексклюзиви
середа, 23 грудня 2009 20:39

Без бюджету не бачити Україні грошей від МВФ

Без бюджету не бачити Україні грошей від МВФ

Україна зможе отримати гроші від МВФ після ухвалення держбюджету на 2010 рік.

Про це повідомила прем"єр Юлія Тимошенко на прес-конференції в Києві в середу.

"Співпраця триває, і всі наступні транші ми зможемо отримати після прийняття бюджету на наступний рік", - сказала вона.

Під час поїздки української делегації до Вашингтона для переговорів з керівництвом МВФ "прийнято рішення", яке дозволить пом"якшити проблеми бюджету без отримання нового траншу МВФ, повідомила прем"єр.

За словами Тимошенко, це рішення буде реалізовано до кінця поточного тижня. Проте вона не уточнила суті домовленостей.

Як пояснило джерело в уряді, обговорюється можливість перерозподілу призначення раніше отриманих Україною від МВФ коштів у рамках кредиту stand-by.

Воно нагадало, що з трьох виділених траншів на загальну суму майже $11 млрд перший транш у розмірі $4,5 млрд у листопаді 2008 року отримав Нацбанк, проте вже другий транш у травні 2009 року в розмірі $2,8 млрд був поділений навпіл між НБУ та урядом .

За словами співрозмовника, третій транш на $3,3 млрд повністю відійшов уряду, щоб полегшити виконання бюджету та закупівлі природного газу.

Формально отримані Нацбанком кошти МВФ, які знаходяться в складі валютних резервів, не використані, тому уряд пропонує отримати частину з них у своє розпорядження у зв"язку з перенесенням рішення про виділення четвертого траншу, додало джерело.

Радник українського прем"єра Олександр Гінзбург сказав Financial Times, що рада директорів МВФ може в середу санкціонувати переказ грошей з Нацбанку на рахунки уряду.

"Грошові кошти можуть перейти з центрального банку, якщо МВФ погодиться знизити орієнтир для валютних резервів", - сказав він.

За словами радника, цьому може перешкодити передвиборче політичне суперництво і відмова Нацбанку, вплив на який надають опоненти Тимошенко, допомогти уряду.

Гінзбург заявив, що ще одним варіантом є здійснення запозичень у російських банків, однак це може обійтися дорожче і пов"язано з політичними проблемами.

Крім того, можливості Києва обмежені через наближення новорічних свят.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Без бюджету не бачити Україні грошей від МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути