Ексклюзиви
вівторок, 03 липня 2018 08:34

Bellingcat підловив Порошенка на цитуванні клікбейт-сайту у зверненні до людей

Говорячи про прогрес Збройних сил України президент Петро Порошенко процитував рейтинг, створений клікбейтовим сайтом, який не схвалений жодними військовими, експертами, науковцями чи владою.

Про це пише Bellingcat.

"На сайті GlobalFirepower.com українська армія перебуває на 29 місці в "Рейтингу військової могутності за 2018 рік". У зверненні, яке показали по національному телебаченню 8 травня, Порошенко назвав Global Firepower "незалежним авторитетним аналітичним центром". Але військові експерти та дослідники, з якими ми прокунсультувалися, нічого не чули про цей сайт. Ймовірно, його веде американський блогер і веб-підприємець Деніел Пучек, який також відомий сайтом weddingdresscreator.com та іншими інформаційно-розважальними порталами", - йдеться у статті.

Bellingcat зазначає, що GlobalFirepower.com входить до мережі сайтів MilitaryFactory.com. "Military Factory" - торгова марка, зареєстрована на Пучека.

Наголошується, що Порошенко не першим в Україні назвав Global Firepower "аналітичним центром". "До цього найбільше українське англомовне видання Kyiv Post помилково навзвало Global FirePower "незалежним американським експертним центром", - зазначають розслідувачі.

8 травня у зверненні у рамках заходу "Перша хвилина миру", який ознаменовує закінчення Другої світової війни, президент України сказав наступне про Global Firepower і рейтинг української армії:

"А ось минулого місяця стало відомо, що Збройні сили України, за версією аналітичного центру Global Firepower, увійшли до десятки найсильніших армій Європи. І я хочу привітати з цим усіх українських військових, і міністра оборони Степана Полторака, і начальника Генштабу Віктора Муженка, і всіх українських воїнів, і весь український народ. У нас - восьме місце і перше - серед країн, які не входять в НАТО".

У своїй промові перед військовими Порошенко порівняв триваючу війну України з РФ на Донбасі з роллю, яку зіграла Україна у боротьбі з нацизмом. Щоб підкреслити розвиток української армії та міць противника, він процитував Global Firepower.

Президент також зазначив, що, згідно з Global Firepower, "російське військо за потужністю - на другому місці у світі і поступається лише США; російська армія готова в будь-який момент до повномасштабного вторгнення".

Кількома тижнями раніше він у зверненні до випускників Національної академії Державної прикордонної служби послався на той же "аналітичний центр", щоб проілюструвати переваги членства в НАТО для України, і заявив, що "членство в цьому оборонному союзі (НАТО - ред.) дає додаткові бонуси, які б підняли нас ще вище".

Раніше Global Firepower як авторитетного джерела про поточний стан української армії цитували Кабінет міністрів України (в 2017 р) та Міноборони (у 2017 та 2018 роках).

"Хоча прогрес української армії і загроза Україні з боку РФ не підлягають сумніву, цього ж не можна сказати про репутацію Global Firepower. Усупереч заяві Порошенка, Global Firepower - не "аналітичний центр", причому ресурс й сам не заявляє, що є таким. Global Firepower - сайт на військову тематику, де відкрито зазначено, що його контент "має історичну та розважальну цінність". Хоча рейтинги та інший контент Global Firepower можуть представляти інтерес, цей сайт, очевидно, недостатньо авторитетний, щоб його міг цитувати глава держави, особливо в урочистому контексті річниці закінчення Другої світової", - наголошується у статті.

Рейтинги військової могутності Global Firepower часто цитуються в різних ЗМІ, однак вони складаються далеко не настільки ретельно, як інші бази даних. Більш шановані ресурси з вивчення збройних сил, наприклад "Military Balance" Міжнародного інституту стратегічних досліджень та бази даних Стокгольмського міжнародного дослідницького інституту миру, відстежують окремі військові параметри, у тому числі військові витрати, озброєння, передачу зброї і т.п.

Авторитетні експертні центри з обережністю підходять до порівняння збройних сил і відкрито говорять про свої методології, як, наприклад, "Індекс військової сили США" організації "Heritage Foundation".

"Global Firepower тримає в секреті "унікальну формулу", яку застосовує для розрахунку рейтингів, проте стверджує, що ця формула залежить від "понад 55 різних чинників, які визначають рейтинг конкретного держави".

Згідно з Global Firepower, ця формула "дозволяє невеликим, але більш технологічно розвинутим державам конкурувати з більшими, але менш розвиненими", - пише Bellingcat.

Наголошується, що на сайті мало інформації про джерела, методології, редакцію і експертів. "Однак такої прозорості навряд чи варто очікувати, адже сайт не претендує на авторитетну академічну оцінку і точний рейтинг збройних сил країн світу.

Global Firepower все ж являє собою зручне, хоча і не цілком надійне порівняння збройних сил. Саме через це він користується любов'ю ЗМІ, проте з тих же причин принаймні деякі експерти не сприймають його серйозно (якщо взагалі знають про його існування)", - наголошують розслідувачі.

Старший науковий співробітник оборонних програм "Heritage Foundation" та редактор "Індексу військової сили США" Дакота Вуд заявив, що "дослідники можуть ставитися до Globalfirepower.com з ще меншою довірою, ніж до Вікіпедії".

Майкл Кофман, співробітник Інституту Кеннана, який спеціалізується на безпеці та обороні, підкреслив, що "ніхто не сприймає рейтинг Global Firepower всерйоз - у нього практично немає методології".

Кофман каже, що ніколи не зустрічався з цим рейтингом в науковому середовищі, і що "на нього звернули увагу тільки українці".

Велика частина експертів, у яких брали коментарі розслідувачі Bellingcat, відзначили, що вони вперше чують про рейтинг Global Firepower.

 

Рейтинги Global Firepower роками цитувалися в популярних статтях на Business Insider, Forbes і Newsweek. У жодній з цих статей ресурс не називали "аналітичним центром", як це зробив Порошенко.

"В Україні ж оголошенню рейтингів президентом передували публікації Kyiv Post - у статті 2017 року видання назвало Global Firepower "незалежним американським експертним центром", а у новині на сайті за 2018 рік знову назвало його "американським незалежним оборонним експертним центром", - наголошує Bellingcat.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обіцяти вже пізно. 4 роки з президентом Порошенком

Клікбейт — психологічна пастка для користувача, яка спонукає його клацнути по рекламному оголошенню.

Зараз ви читаєте новину «Bellingcat підловив Порошенка на цитуванні клікбейт-сайту у зверненні до людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути