середа, 09 лютого 2022 12:36

"Банкова в істериці": ОП готує знесення конкурсу на директора НАБУ

"Банкова в істериці": ОП готує знесення конкурсу на директора НАБУ
Артем Ситник очолює НАБУ сьомий рік. Фото: "РБК-Україна"

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що президент Володимир Зеленський хоче протермінувати рішення уряду про формування конкурсної комісії з обрання нового керівника Національного антикорупційного бюро (НАБУ).

Про це він повідомив у Telegram.

"Банкова в істериці від експертів, делегованих міжнародниками. У цьому конкурсі міжнародні експерти мають визначальний голос, саме тому Банкова готується знести весь конкурс. Якщо коротко, то Зеленський хоче протермінувати рішення КМУ про формування конкурсної комісії, щоб потім знести чи підвісити весь процес через ОАСК", - написав Шабунін.

Він зауважив, що в порядку денному засідання уряду 9 лютого питання утворення комісії немає. Отже, ухвалити це рішення є можливість ще в понеділок, 14 лютого.

"Чи знає про цей дедлайн влада? Точно знає - це пряма норма закону. Плюс ми окремо наголосили про це й Офісу, і КМУ. Окремо про це їм нагадали міжнародники. Тобто, якщо рішення КМУ не буде найпізніше в понеділок, значить, Банкова дала вказівку порушити закон, щоб підірвати конкурс на директора НАБУ", - додав голова ЦПК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зеленський знову плюнув під ноги американцям" - керівника САП обирають 16 місяців

Водночас для блокування доступу так званих міжнародних експертів є і правові підстави. Раніше правники Верховної Ради наголошували, що участь міжнародних експертів в обранні керівника НАБУ є прямим втручанням у державні справи України й порушенням її суверенітету.

"Україна є суверенною державою, а суверенітет виражається у верховенстві, самостійності, повноті й неподільності влади в межах території держави, незалежності й рівноправності у зовнішніх відносинах. Водночас самостійність державної влади означає, що вона самостійно й без участі інших сил здатна ухвалювати необхідні правові акти й забезпечувати їх виконання засобами державного примусу, а також незалежність органів державної влади від будь-кого всередині держави й за її межами.

Тому безпосередній вплив міжнародних організацій на формування органів державної влади в Україні може вважатися обмеженням суверенітету України", - заявили в Головному науково-експертному управлінні ВР.

Раніше Віталій Шабунін застеріг, що команда Володимира Зеленського спробує затягнути конкурс з обрання директора НАБУ за тією ж схемою, за якою вже понад рік перешкоджає обранню нового керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури.

25 січня 2021-го почався конкурс з обрання керівника САП. Попередній керівник САП Назар Холодницький завершив роботу на посаді 21 серпня 2020 року.

З того часу обов'язки виконує Максим Грищук. Сполучені Штати Америки хочуть найближчим часом побачити призначення керівника Спецпрокуратури, сказав державний секретар США Ентоні Блінкен.

На початку лютого конкурсна комісія з обрання керівника САП втретє не змогла затвердити результати конкурсу.

Зараз ви читаєте новину «"Банкова в істериці": ОП готує знесення конкурсу на директора НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути