четвер, 15 липня 2021 17:45

"Банкова хоче забрати МВС собі": які зміни очікує міністерство після Авакова

"Банкова хоче забрати МВС собі": які зміни очікує міністерство після Авакова
"Відставка Авакова – це одна спецоперація. Інша – призначення лояльного для Банкової міністра", говорить Микола Давидюк. Фото: з відкритих джерел

Народний депутат від "Слуги народу" Денис Монастирський, якого на посаду міністра внутрішніх справ запропонував президент Володимир Зеленський, може виявитися ставлеником Офісу президента. Банкова намагатиметься взяти керіництво міністерством у свої руки. Що очікувати від змін у МВС та який внесок залишив по собі Арсен АваковGazeta.ua розповіли експерти.

Роман Сініцин, активіст, волонтер:

"Яким буде МВС – побачимо через місяць-два. Поки ніхто цього не знає. Сам факт, що Авакова звільнили, – треба святкувати. Бо страшно, що в школу пішли діти, які народилися за ексміністра. Інституції розвиваються тільки за зміни влади. Тоді зможуть наповнюватися нормальними людьми. Те, що зробив з МВС Аваков – він фактично завалив реформу. У нас поліція залишилися міліцією Януковича. Кримінальний блок – все ті ж люди. Методи роботи також залишилися – фабрикація справ, торгівля ними. У нас критично низький рівень довіри до правоохоронних органів. Це завдяки діям Авакова. Якщо у нового міністра вийде провести реформу, будемо тільки хвалити. Якщо продовжуватиметься те, що тривало за Авакова – сваритимемо. Монастирського пов'язують з певним оточенням ексочільника МВС, зокрема, Антоном Геращенком. Наскільки він самостійний, чи є у нього політична воля та добро з Банкової на зміну системи – покаже час".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Татаров вигідний в Офісі Зеленського: чому заступника Єрмака не звільняють

Віталій Бала, політолог:

"Спрацювало бажання Зеленського підпорядковувати собі напряму Національну гвардію. На Банковій робитимуть їх міністерство. Можуть навіть назвати це реформою. Але якщо реформою займаються некомпетентні люди, нічого доброго не вийде. Особливо, якщо в Офісі президента спробують підлаштувати під себе МВС. Функція Монастирського полягатиме в тому, щоб він виконував всі вказівки команди Зеленського. Ця людина має небагато стосунку до МВС, досвіду політика чи топ-менеджера немає. Про нього два роки тому нічого не знали. Його функція полягатиме в тому, щоб погоджуватися на дії Банкової. Реально керуватимуть МВС з Офісу президента".

Микола Давидюк, політолог:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський використовує Китай для додаткових вигод від США – економіст

"Міністерство буде точно таким же, як і до приходу Авакова. Це одне з найбільш традиційних силових відомств в країні. Треба розуміти, що відставка Авакова – це одна спецоперація. Інша – призначення лояльного для Банкової міністра. Наразі тимчасово поставлять Монастирського. А далі – будуть спроби його зняти, або обставити потрібними заступниками, які без обговорення виконуватимуть накази з Офісу президента. Аваков наказів не виконував. Він був достатньо незалежним міністром. Монастирський може впоратися з посадою. Питання – чи буде політична воля, щоб він керував міністерством".

15 липня Верховна Рада звільнила Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ. Він на засідання не прийшов.

13 липня Аваков написав заяву про відставку. Очолював МВС понад сім років — із лютого 2014‑го. Аваков працював у п'яти Кабінетах міністрів — у двох урядах Арсенія Яценюка, за прем'єр-міністрів Володимира Гройсмана, Олексія Гончарука та Дениса Шмигаля.

2015-го проводив реформу силових структур. Створили Національну поліцію, Національну гвардію, Державну службу з надзвичайних ситуацій, сервісні центри МВС. Ліквідували пожежну інспекцію. Запрацювала єдина лінія 102 та колцентр Нац­поліції. Міністерство координує роботу Державної прикордонної служби. У червні торік громадськість вимагала відставки Авакова. Серед претензій — провалена реформа поліції, нерозслідувані гучні справи та зловживання. Нардепи зареєстрували постанову про його звільнення. Її блокували на рівні комітету.

Денис Монастирський, кандидатуру якого президент Володимир Зеленський пропонує на посаду міністра внутрішніх справ, підписав позитивний відгук на дисертацію депутата від ОПЗЖ Іллі Киви.

Зараз ви читаєте новину «"Банкова хоче забрати МВС собі": які зміни очікує міністерство після Авакова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути