понеділок, 07 червня 2021 20:23

Байден із Путіним все одно будуть говорити про Україну

Байден із Путіним все одно будуть говорити про Україну
Володимир Огризко: "США чудово розуміють роль України у стримуванні Росії". Фото: Радіо Свобода

Не слід перебільшувати значення санкцій проти "Північного потоку-2" у двосторонніх відносинах США і України. Попри все Вашингтон залишається найближчим соратником Києва і надалі підтримуватиме нас у протистоянні з Росією. Про це Gazeta.ua розповів дипломат Володимир Огризко.

Байден відмовляється зустрічатися із Зеленським через зміну керівництва Нафтогазу. Як зміняться відносини України й США після цього?

– Я не став би стверджувати, що відносини України й США зазнають різких змін. Не слід змішувати докупи питання "Нафтогазу" і стратегічне значення нашої країни для Заходу. Україна і Штати є близькими партнерами. США чудово розуміють роль України у стримуванні Росії. Вони й надалі надаватимуть нам, можливо, недостатню з нашої точки зору, але конкретну військову допомогу. Під час зустрічі з Байдена з Путіним попри небажання останнього українське питання буде в центрі уваги. Якщо до цього відбудеться телефонна розмова Зеленського з Байденом, я маю надію, що український президент зможе чітко донести своєму американському колезі інформацію про пріоритети нашої країни. Так само як кілька тижнів тому це донесли Ентоні Блінкену, який, сподіваюся, також буде на переговорах.

Байден скасував санкції проти "Північного потоку-2". Які наслідки це матиме для України?

Не думаю, що Байден відмовиться від санкцій проти "Північного потоку-2". Він справді припинив їх стосовно фірми "Nord Stream AG", оператора газопроводу. В Берліні ефективно працює американське посольство, яке вчасно інформує Вашингтон, що відбувається в політичному житті Німеччини. Безумовно, воно поінформувало про те, що цієї осені в німецьку урядову коаліцію увійде Партія "зелених". Члени цієї партії є противниками добудови російського газопроводу. Як досвідчений політик Байден розуміє, що йому немає сенсу псувати відносини з канцлеркою Меркель та керівництвом Християнсько-демократичного союзу. Тому він використає вплив "зелених" у Німеччині для того, щоб не дати добудувати "Північний потік-2" і водночас покращити відносини з Німеччиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден відмовився зустрітися із Зеленським. Винен Нафтогаз - ЗМІ

Чи загрожує Україні погіршення відносин зі США?

Немає підстав для погіршення відносин зі США. Вони не сприймають, коли щось ставить під сумнів долю вже затверджених реформ, що підтвердили свою дієвість. Відкати в реформі державного управління, зроблені під час пандемії, не на жарт схвилювали наших західних партнерів. Але зараз, коли минув рік, влада знову повернулася до цієї реформи під тиском громадянського суспільства. Тому якийсь крок вліво чи вправо від норми не викликатиме якихось кардинальних змін у політичних питаннях.

До яких кроків слід вдатися, щоб покращити відносини з основним стратегічним партнером?

Не думаю, що ці відносини перебувають у негативній точці та потребують негайного покращення. Сьогодні немає серйозних обставин, які б давали привід говорити про погіршення відносин. Якщо порівняти українсько-американські відносини із російсько-американськими, то ми побачимо суттєву різницю – якщо відносини США з Росією перебувають у стані замерзання, то з Україною – на висхідній траєкторії. Запорукою їхнього подальшого розвитку є відмова нашої влади від спроб сидіти на двох стільцях – декларувати реформи, але не втілювати їх у життя. Є проблеми з реформами, але водночас відбувається просування України в напрямку ЄС і НАТО, здійснюється реформування силового блоку, є позитивні зрушення стосовно промислового безвізу. Нам за жодних обставин не можна робити відкати від запланованих реформ. І тоді не буде жодних проблем з нашими партнерами – як з ЄС, так і з США.

Президент України Володимир Зеленський здивований відмовою президента США Джозефа Байдена від санкцій проти компанії, яка будує російський газопровід "Північний потік-2". Президента вразили пояснення американської сторони щодо того, що "Північний потік-2" на 95% завершений і на цьому етапі важко зупинити будівництво.

Зараз ви читаєте новину «Байден із Путіним все одно будуть говорити про Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути