Ексклюзиви
середа, 19 листопада 2008 11:48

Азаров вважає, що кредит МВФ вб"є економіку України

Народний депутат, міністр фінансів у тіньовому уряді Микола Азаров вважає, що отримання кредиту МВФ на прийнятих умовах - згубне для економіки України. Про це він сказав в інтерв"ю " Економічній правді".

"Я ніколи не відчував, що ситуація в Україні настільки важка, щоб кидатися за негайним кредитом на п"ять років", - сказав політик. - Адже як ми ці гроші повертатимемо? Україна щорічно повертає півтора-два мільярди доларів тільки за державним боргом при загальній заборгованості у 14 мільярдів. Після виділення кредиту МВФ борг зросте до 30 мільярдів. Перші два роки кредиту МВФ - пільгові. Тобто, у 2009 і 2010 роках ми повертати не будемо, зате у 2011 році нам доведеться повернути МВФ 5 мільярдів - додатково до 2 мільярдів поточних зобов"язань. Тобто, за один 2011-й рік нам потрібно буде повернути приблизно 7 мільярдів. Але це ще не все! У 2012-му Україні доведеться повертати майже 7-8 мільярдів за старими боргами, і в 2013 - знову та ж сума. Ось тут я не уявляю: як можуть збільшитися наші доходи, щоб ми безперешкодно змогли повернути такі борги? Що таке - повернути 7 мільярдів доларів? Сьогодні це приблизно 40 мільярдів гривень, або біля третини доходів державного бюджету!", - розповів міністр фінансів опозиційного кабміну.

Азаров вважає, що який би уряд не прийшов у ті роки, він наполягатиме на рефінансуванні та пролонгації цих кредитів.

На запитання журналіста, відмовився б Азаров від кредиту МФВ, будучи членом чинного уряду, депутат сказав: "Ні, не відмовився б. Але, по-перше, я б побудував переговори з МВФ інакше. Перш за все, нам не потрібний кредит на п"ять років, нам потрібний довгостроковий кредит. Друге - нам не потрібні зараз всі 16 мільярдів, нам необхідні тільки ресурси для покриття можливого короткострокового розриву. По-третє, я б ніколи не погодився зараз на ті заходи, на які пішов уряд Тимошенко. Це фактично скорочення і заморожування заробітної плати і соціальних витрат. Тому що це все працюватиме, перш за все, проти внутрішнього ринку. Ми вже не один раз вели переговори з МВФ і знаємо чудово, що якщо у держави сильні позиції - умови одні, а якщо держава стоїть з протягнутою рукою і панікує з тремтячими колінами - умови абсолютно інші. І уряд досі не відповів на нашу вимогу показати, які "маяки", цифрові та часові показники ми зобов"язалися виконувати перед МВФ. Хіхоньки-хаханьки, "завтра-післязавтра обов"язково дамо, немає питань"... Але не дали...Сьогодні взагалі страшно жити в цій країні. Я упевнений, навіть кредит МВФ буде роздерибанений".

Міжнародний валютний фонд схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в об"ємі 16,43 млрд. доларів США з метою укріпити довіру у фінансовому секторі та допомогти економіці країни, що потерпіла внаслідок світової фінансової кризи. Програма розрахована на два роки.

10 листопада перший заступник голови правління НБУ Анатолій Шаповалов повідомив, що Національний банк вже отримав перший транш кредиту МВФ у розмірі 4,5 млрд. доларів, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Азаров вважає, що кредит МВФ вб"є економіку України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути