пʼятниця, 22 липня 2011 08:58

Яворівський під тиском нелегального бізнесу відкликав законопроект про збільшення штрафів за незаконні ларьки

 

Відкликання законопроекту, що передбачає істотне підвищення штрафів за незаконну установку МАФів, стало результатом тиску на його автора, народного депутата Володимира Яворівського ("БЮТ-Батьківщина") з боку нелегального бізнесу, який контролює установку і торгівлю в кіосках.

Про це заявив головний координатор громадянської кампанії "Форум порятунку Києва", один з ініціаторів створення політичної партії "Форум" Віталій Черняховський, повідомляє прес-центр "Форум".

В. Черняховський нагадав, що 20 червня народний депутат В. Яворівський зареєстрував законопроект № 8707 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за самовільне розміщення малих архітектурних форм)", яким істотно посилюється відповідальність за самовільну установку МАФів. Але незабаром після цього В. Яворівський висловився за пом'якшення запропонованих норм.

"Спочатку В. Яворівський заявив, що до нього зверталися депутати, підприємці з тим, що штрафи надмірно високі, що це буде занадто великою палицею в руках влади, і що штрафи можна підвищити не в 20 разів, а в п'ять. Потім він і зовсім відкликав законопроект", – розповів В. Черняховський.

При цьому лідер "Форуму" підкреслив, що тільки жорсткі норми, передбачені нормативним актом, допоможуть навести порядок з МАФами на вулицях міст.

"Ми як організація, яка з самого початку підтримувала цей документ, стривожені такою ситуацією і бачимо тут тиск на депутата, який подав законопроект, з боку злочинного бізнесу", – зазначив В. Черняховський.

Громадський діяч зазначив, що в даному випадку мова не йде про обмеження легального бізнесу. "Незаконні ларьки працюють не на виживання, вони отримують величезні прибутки. Один такий ларьок коштує 10 тисяч доларів, не рахуючи товару. Відповідно, бідна людина не зможе його встановити. Це добре налагоджена система, і комерсант, що володіє тисячею ларьків у столиці, отримує прибуток понад мільйон доларів на місяць", – сказав він.

В. Черняховський підкреслив, що заради збереження такого прибутку власники МАФів шукають будь-які шляхи, щоб уникнути можливих негативних наслідків, пов'язаних із прийняттям законопроекту.

Лідер "Форуму" переконаний, що штрафи в 850 грн, які діють сьогодні, незрівнянно малі із прибутком, що отримується від незаконно встановлених кіосків. "Навіть запропонований штраф в 17 тис. грн становить всього дві місячні орендні плати, і це не є захмарною сумою. Це майже в 5 разів менше, ніж вартість кіоску", – додав він.

В. Черняховський акцентував на ще одній важливій нормі законопроекту, що передбачає конфіскацію знесених кіосків. "Демонтовані за великі гроші, з великими витратами сил і енергії ларьки після відстою на штрафмайданчиках повертаються тим же баригам, які сплачують невеликі гроші за простій. Це смішно. Це гра в піддавки між владою і нелегальними ларьочниками, зупинити яку можна виключно посиливши законодавство", – зазначив він.

Громадський діяч стверджує, що навіть якщо місцева влада налаштована на боротьбу з незаконною установкою МАФів, законодавчих механізмів для цього дуже мало.

"Шкода, що наноситься ларьками, очевидна. Кіоски на кожному розі продають спиртне і сигарети. Під'їзди будинків, які знаходяться поряд з цими кіосками, перетворюються в туалети. Місцева влада, депутати отримують тисячі скарг громадян на незаконно функціонуючі ларьки, які загороджують проходи, забивають зупинки і тротуари", – зазначив він.

Враховуючи це, "Форум" має намір звернутися до народних депутатів і голови Верховної Ради України Володимира Литвина з вимогою заново внести документ до парламенту і прийняти його в найкоротші строки.

 

Довідка. Проект закону № 8707 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за самовільне розміщення малих архітектурних форм)" народний депутат В. Яворівський зареєстрував у Верховній Раді 20 червня 2011 року.

Законопроектом пропонувалося доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 152-1 "Самовільне розміщення малих архітектурних форм", в якій передбачено, що самовільне розміщення МАФів тягне за собою накладення штрафу від 17 до 34 тис. грн з конфіскацією кіосків, товару і отриманої від продажу виручки.

За повторну незаконну установку кіосків передбачався штраф від 34 до 68 тис. грн з конфіскацією МАФів, товару і виручки.

Також законопроектом передбачалося встановити за систематичне самовільне розміщення кіосків штраф у розмірі від 68 до 136 тис. грн з конфіскацією МАФів, товару і виручки.

Запропонований законопроект передбачав, що обов'язок складати протоколи про адміністративні правопорушення щодо самовільного розміщення кіосків покладається на органи міліції, а розглядати пов'язані з цим справи повинні місцеві суди.

Також зазначено, що санкції за самовільне розміщення застосовуються до таких малих архітектурних форм: павільйони, кіоски, ларьки, палатки, ятки, лотки, літні майданчики, павільйони зупинок громадського транспорту з вбудованими приміщеннями торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення.

Дія статті 152-1 не поширювалася на палатки, які встановлені з метою проведення політичної, громадської або передвиборчої діяльності (в тому числі агітаційної та пропагандистської роботи).

 

Зараз ви читаєте новину «Яворівський під тиском нелегального бізнесу відкликав законопроект про збільшення штрафів за незаконні ларьки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути