Ексклюзиви
вівторок, 15 лютого 2022 00:08

Атака з Білорусі. "До Києва ніхто не дійде" - Резніков

Атака з Білорусі. "До Києва ніхто не дійде" - Резніков
Резніков не вірить в напад на Україну з Білорусі. Фото: Міноборони України

Міністр оборони України Олексій Резніков вважає малоймовірним вторгнення Росії і захоплення Києва з території Білорусі.

Про це Резніков сказав в ефірі програми "Свобода слова".

"Я в цей сценарій не вірю, тому що атака на Київ можлива тільки з півночі з території Республіки Білорусь. Не забувайте, що у нас тисяча кілометрів з Білоруссю, з яких близько 750 кілометрів - це болота, зарості, дуже складний рельєф", - сказав Резніков.

За його словами, не в будь-якому місці можна перетнути кордон з Білоруссю. Він додав, що там є всього 250 кілометрів, які можна легко подолати. Однак, уточнив Резніков, в цьому випадку ворожі війська опиняться не під Києвом, а на кордоні з Польщею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підстав для воєнного стану в Україні немає - Резніков

"Тому, навіть з точки зору географії, це складна історія атакувати Київ з півночі. По-друге, до Києва ще потрібно дійти, а це 200 кілометрів. У нас система оборони так налаштована, що до Києва ніхто не дійде", - резюмував Резніков.

Також Резніков розповів про свою телефонну розмову з міністром оборони Республіки Білорусь Віктором Хреніним.

"Ми багато застережень зняли під час цієї розмови. Він мені пояснив, що відбувається. Ми домовились про те, що тепер будуть на рівні взаємодії наші аташе з військових питань. Завтра вже буде присутній наш аташе на запрошення міністерства оборони Республіки Білорусь на полігоні, на якому будуть відбуватись навчальні стрільби, які, як він запевнив мене, що вони не будуть в сторону України. Наш аташе буде за тим спостерігати", - сказав Резніков.

Також міністр сказав, що білоруський аташе буде присутній на українських навчаннях.

"І знову наш приїде на навчання, які відбуваються у Республіці Білорусь вже 19 числа", - заявив Резніков.

Як сказав міністр, білоруський генерал Хренін запевнив його, що "жодних агресивних дій з боку Республіки Білорусь вони не хочуть і не будуть робити", бо це "оборонні навчання".

"Він запевнив мене, що Збройні сили Російської Федерації в них знаходяться тимчасово під час цих навчань. Я звернув увагу на кількість контингенту Російської Федерації і що нам точно відомо, де саме вони знаходяться. Він мене ще раз запевнив, що це тимчасовий момент проведення навчань, які у них були сплановані", - заявив Резніков.

Також міністр сказав, що зі свого боку запевнив білоруську сторону, що Україна ніяких агресивних дій проти Білорусі немає.

Резніков сказав, що з білоруським співрозмовником домовився продовжити діалог, і у разі виникнення будь-яких нюансів або можливих провокацій, яких не повинно бути, буде відновлюватися комунікація на рівні аташе, міністрів і міністерств закордонних справ.

"Це перший момент, який надає сьогодні позитиву, і коли хтось говорить, що у нас є ризики з півночі, я принаймні почув офіційні запевнення з вуст мого колеги - керівника оборонного відомства Республіки Білорусь. І це надихає на те, що наші стосунки між українцями і білорусами, як сусідами, залишаються дружніми", - наголосив Резніков.

Він зазначив, що російсько-білоруські навчання мають завершитись 20 лютого.

"Мене було запевнено, що по завершенню навчань відповідно відбудеться рух військ з ділянок, які сьогодні викликають у нас відчуття тривоги", - сказав Резніков.

10 лютого в Україні розпочалися планові командно-штабні навчання "Заметіль-2022". Триватимуть упродовж лютого на визначених військових полігонах на всій території держави.

Вони є дзеркальні спільним навчанням Білорусі та Росії "Союзна рішучість-2022". Навчання "Заметіль" триватимуть до 20 лютого у різних регіонах держави.

У Білорусі 10 лютого також розпочалася активна фаза військових навчань "Союзна рішучість-2022" за участі армії Росії. Залучили органи управління, підрозділи та військові частини Східного військового округу РФ і збройних сил Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Атака з Білорусі. "До Києва ніхто не дійде" - Резніков». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути