четвер, 21 лютого 2013 15:22

Януковичу невигідні перевибори до ВР , бо це призведе і до президентських - експерт

Януковичу невигідні перевибори до ВР , бо це призведе і до президентських - експерт
Золотарьов наголосив, що така ситуація вигідна оточенню Януковича, але не йому самому. Фото: balashov.from-ua.com

Президентові Віктору Януковичу не вигідні перевибори до парламенту. Бо згодом мова неодмінно зайде і про дострокові президентські вибори.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"Ще два тижні тому було зрозуміло, що найкращим варіантом для влади і опозиції було б зійтися на днях голосування. Тоді б ні ті, ні інші не втратили обличчя. Але наступного дня ми отримали рішення суду щодо позбавлення повноважень Домбровського та Балоги-джуніора. Так само і вночі на вчора щось відбулося в голові Єфремова, хтось пройшовся по його голові, і він змінив позицію. Хоча "регіонали" звинувачують опозицію в "хотєлках". Але це не зовсім так. Є певні комбінатори з Банкової, яких влаштовує така ситуація, коли Верховна Рада стає "голодним" подразником для українців. Бюджет прийнятий, прем'єр призначений, голова Нацбанку затверджений, все добре, економіка керується у ручному режимі. Ну, не працює Рада. Але вона відволікає увагу від багатьох питань. Для пересічного українця вона є стовідсотковим приводом для того, щоб говорити на кухні про депутатів, які отримують заробітну платню в 15 тисяч гривень і б'ють байдики", - розповів він.

Золотарьов наголосив, що така ситуація вигідна оточенню Януковича, але не йому самому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція в Раді робить те, на що не спромоглися попередні скликання - Ключковський

"Він перебуває у такій собі теплоінформаційній ванні. Як на мене, в нього немає жодної причини грати у керовану кризу. Але в керованій кризі, керованому хаосі навколо Ради є певний інтерес в оточення", - сказав політолог.

На його думку, Януковичу також не потрібно розпускати парламент.

"Верховна Рада не почала сесію від початку роботи. Фактично немає точки відліку, від якої можна було б відрахувати дні бездіяльності. Це така собі зачіпка - чому Янукович міг би не призначити розпуск парламенту. Взагалі президентові зараз не потрібні перевибори. Він би не отримав Верховну Раду кращою, ніж вона є сьогодні. Є певні причини думати, що будуть проблеми з проштовхуванням мажоритарки. Комуністи за жодних умов цього не підтримають, що б там не обіцяли. Швидше вони підтримають опозицію з відкритими списками. Так само є багато мажоритарників, які не погодяться. Януковичу не вигідно, адже нові вибори знову заполітизують ситуацію в країні. Фактично, це буде змагання у ненависті до влади. Якщо будуть ненавидіти Партію регіонів, то зайде мова і про його монументальну особу. Хто стоїть за цим безладом і грабунком країни? Як на мене, через політичну кризу ситуація буде політизуватися: ми чи вони? Буде дуже жорсткий поділ: "Ти за владу чи проти?". І рано чи пізно мова піде про Януковича і про дострокові президентські вибори", - впевнений Золотарьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перевибори за мажоритарною системою можуть бути невигідні самим "регіоналам" - експерт

Політолог зазначив, що зараз виникло питання: кому саме вигідний цей керований хаос і хто отримує політичний прибуток.

"Коли я дивлюся рішення Вищого адміністративного суду, я стовідсотково бачу там руку і стиль Портнова. Коли читаєш, що він пише, отримуєш насолоду. Читаєш, як гумореску. Будь-який правник скаже", - гадає він.

"Самим депутатам вигідно досягти домовленостей. Для них краще поганий мир, ніж добра війна, - продовжує експерт. - Але хтось на Банковій не дає дійти компромісу. "Регіонали" - заручники ситуації. Вона може тривати максимум два тижні. І буде розв'язка після 8 березня. Країну штовхають до виборів, до яких ніхто не готовий всупереч логіці й об'єктивним можливостям. Йому кажуть, що він отримає від цього зиск, що потрібно показати сильну руку. Хоча це - неправда".

Золотарьов також додав: "Є така теорія керованого хаосу. У народі кажуть, що в мутній воді і рибку ловити легше. Вони відволікають увагу від своїх дій, і роблять із себе таких людей, які потрібні країні і без яких не буде ніякої можливості рухатися далі".

Зараз ви читаєте новину «Януковичу невигідні перевибори до ВР , бо це призведе і до президентських - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути