Ексклюзиви
четвер, 27 жовтня 2011 10:28

Януковича попросили розібратися із портретами Сталіна у севастопольському транспорті

Януковича попросили розібратися із портретами Сталіна у севастопольському транспорті

Громадські та мистецькі діячі вимагають від президента Віктора Януковича заборонити розміщення портретів Йосифа Сталіна на міському транспорті Севастополя.

Громадський комітет із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932—1933 років звернувся до президента України з проханням не допустити відродження сталінізму в Україні. Приводом до заяви стала ініціатива розмістити на місцевих автобусах та тролейбусах портрети Сталіна. Аналогічні звернення також скеровано до голови Севастопольської міськдержадміністрації, голови Севастопольської міськради, Генерального прокурора України та прокурора АРК.

У Громадському комітеті зазначили, що організатори акції, прикриваючись подвигом червоноармійців, які боролись проти нацистської окупації, прагнуть демонстративно возвеличити постать тирана Йосифа Сталіна.

"Подібні практики суперечать рішенням європейських структур, — йдеться у зверненні, — зокрема Декларації Європейського Парламенту щодо проголошення 23 серпня Європейським днем пам'яті жертв сталінізму і нацизму; Резолюції Європейського Парламенту від 2 квітня 2009 року щодо європейської свідомості та тоталітаризму; Резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо вшанування пам'яті жертв Великого Голоду (Голодомору) в колишньому СРСР (28 квітня 2010 року); Резолюції Європейського Парламенту щодо відзначення Голодомору — штучного голоду в Україні 1932—1933 років (від 23 жовтня 2008 року)"

Також автори звернення підкреслюють, що постановою Апеляційного суду міста Києва від 13 січня 2010 року Сталіна було визнано особою, яка умисно організувала геноцид українців.

"Тому розміщення портретів Йосифа Сталіна на транспортних засобах є порушенням норм вітчизняного законодавства, суперечать правовій оцінці європейських структур і врешті є наругою над пам'яттю мільйонів загиблих. Подібні дії ставлять під сумнів правовий характер держави Україна, її орієнтацію на загальноєвропейські цінності", - зазначає Громадський комітет.

Зараз ви читаєте новину «Януковича попросили розібратися із портретами Сталіна у севастопольському транспорті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути