Ексклюзиви
вівторок, 28 червня 2011 11:25

Януковича назвали основним джерелом порушення прав та свобод

Януковича назвали основним джерелом порушення прав та свобод

Основним джерелом порушення прав та свобод в Україні в 2011 році громадяни визначили президента України. Про це свідчать дані опитування, проведеного до Дня Конституції соціологічною службою Центра Разумкова, повідомляє "Телекритика".

20,5% опитаних вважають, що саме Віктор Янукович є джерелом порушення їх прав, кримінальні структури (10,8%), уряд України (9,8%), народні депутати (9,4%) та міліцію (9,0%).

На думку громадян, найбільше сприяють порушенню або унеможливлюють реалізацію їхніх прав та громадянських свобод народні депутати (47,9%), міліція (45,7%) та президент України (39,3%).

"Почесне" четверте місце майже з однаковими результатами поділили між собою суди (37,9%) та кримінальні структури (37,6%).

Дедалі частіше українські громадяни визначають звернення до Європейського суду з прав людини як найбільш ефективним способом захисту порушених конституційних прав і свобод (24,5%), тоді як українським судам довіряють лише 6,7% опитаних.

В цілому робота національної судової системи  була оцінена громадянами на 2,2 бали за 5-бальною шкалою.

"Цей показник за останні три роки постійно погіршується, що не може не викликати значного занепокоєння станом правосуддя в Україні", - вважають соціологи Центру Разумкова.

Так, на питання "Чим у першу чергу керуються українські правоохоронні органи та суди у своїй роботі?" менше 17% громадян відповіли "керуються законом", тоді як в основному, на переконання респондентів, вони опікуються "власними інтересами" або "виконують політичне замовлення з боку влади".

В цілому 53,9 % опитаних громадян вважають, що правоохоронні органи та судова система більш жорстко ставляться до опозиційних політичних діячів і більш м'яко до провладних. Лише 2,6% визначили, що влада жорсткіше ставиться "до своїх".

Ще 19,4% респондентів вважають таке ставлення однаковим до всіх політичних сил, а 24,2% зазначили, що їм важко визначитися з відповіддю на це питання.

Дослідження проведене на замовлення міжнародної громадської організації "Дім Свободи Україна" з 5 по 9 червня 2011 року. Було опитано 1210  респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та Криму за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 3% з імовірністю 0,95.

Раніше повідомлялося, результати опитування показали, що влада найчастіше викликає в українців роздратування, презирство та байдужість.

Зараз ви читаєте новину «Януковича назвали основним джерелом порушення прав та свобод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути