середа, 23 березня 2011 16:04

Спецтема: Кримінальна справа проти Кучми

Янукович злякався "арабського сценарію" і наказав розібратись із Кучмою?

Янукович злякався "арабського сценарію" і наказав розібратись із Кучмою?

Президент України Віктор Янукович злякався подій в арабських країнах і дав команду Генпрокуратурі дослідити справу вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Про це під час прес-конференції, присвяченій порушенню кримінальної справи проти Кучми, заявив адвокат Олег Мусієнко.

За його словами, це було довгоочікуване рішення Генеральної прокуратури, до якої її спонукали непримиренна позиція світової громадськості, громадських організацій, а також тверда позиція адміністрації США та Євросоюзу.

"На мою думку, влада злякалась. Президент України Янукович зрозумів, що розвиток світової історії невпинно прискорюється. Події у близькосхідних та африканських країнах засвідчили, що влада не може бути впевнена у будь-чому. Саме тому він дав відповідну команду, адже всі розуміють, що без команди президента на таке рішення Генпрокуратура була неспроможна", - вважає Мусієнко.

Крім того, на його переконання, нещирим є перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін в тому, що не є підстав для порушення кримінальної справи проти спікера ВР Володимира Литвина.

"Я знаю, що без свого тодішнього глави адміністрації (Литвина - ред.) Леонід Кучма не міг стати замовником цього вбивства. І в справі є достатньо доказів про причетність Володимира Литвина до підбурювання президента на замовлення цього злочину, - уточнив адвокат. - Не зрозуміло тут також, як Генпрокуратура уникнула питання порушення кримінальної справи проти колишнього генпрокурора Потебенька, який перебував на цій посаді з 2000 по 2003 роки, і яким блокувалось реальне розслідування справи Гонгадзе. Я маю інформацію, що Потебенько давав вказівки слідчим "рити кругом і всюди", але носа не казати в МВС".

Мусієнко також підкреслив, що звідси стає зрозумілим, чому одночасно із порушенням справи проти Кучми, не порушено справу проти колишнього голови СБУ Леоніда Деркача, який "достовірно знав про скоєння цього злочину посадовими особами МВС".

"Ці факти засвідчили про наявність тиску і несвободи нашої судової влади, яка повністю залежна від першої особи держави та Генеральної прокуратури. Цей факт також може свідчити про наявність тотальної кільцевої поруки у прокуратурі та судах. Генпрокуратура спаплюжила судову гілку влади і довела суспільству, що суд у нас не є справедливим та об'єктивним", - зазначив адвокат.

Він висловив думку, що президент України Янукович прозрів і зрозумів, що "рік його правління дорівнює десяти рокам президентства Кучми".

"Янукович зрозумів, що будь-яка влада, очолювана ним чи Тимошенко, вже ніколи не поверне, на щастя, Україну до часів кучмізму... Якщо Віктор Янукович хоче стати першим, дійсно справедливим народним президентом, який здобуде повагу свого народу, він мусить бути послідовним. Косметичними заходами корупцію в країні, а тим більше в прокуратурі, не подолати. Генеральна прокуратура довела усьому суспільству та президенту, що вона повністю вже деградувала. Подолати корупцію у цій системі можливо лише хірургічними засобами, змінивши все керівництво, як Генпрокуратури, так і інших силових відомств", - резюмував Мусієнко.

Зараз ви читаєте новину «Янукович злякався "арабського сценарію" і наказав розібратись із Кучмою?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути