Ексклюзиви
пʼятниця, 23 лютого 2018 08:13

Янукович втік із України

23 лютого виповнюється чотири роки з дня втечі четвертого президента України Віктора Януковича.

Автор: РИА Новости
  Віктор Янукович
Віктор Янукович

У цей день чотири роки тому Янукович заїхав у будівлю СБУ в Ялті. Ввечері туди вилетів борт із міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та главою СБУ Валентином Наливайченком. Однак силовики не встигли. Кортеж із трьох авто вивіз Януковича в Севастополь. О 23:30 у Козачій бухті Януковича зустріли морпіхи Чорноморського флоту, посадили на десантний катер і вже за добу він дістався берегів Новоросійська.

На той час Янукович уже добу не був легітимним президентом. Верховна Рада 22 лютого о 17:11 прийняла постанову про усунення його з посади глави держави та призначила позачергові вибори президента на 25 травня 2014 року.

До такого радикального рішення призвели масові розстріли активістів у центрі столиці. Підконтрольні Януковичу та його ставленикам силовики намагалися силою розігнати Майдан, який три місяці протестував проти тодішньої влади. Апогеєм став розстріл активістів 20 лютого. Від куль снайпера загинули 49 людей.

На другий день, 21 лютого, лідери опозиції ще підписували мирну угоду з Януковичем. Він пообіцяв президентські вибори до кінця року. Однак пізно ввечері залишив Адміністрацію, попрощався з "Межигір'ям" і вилетів у Харків начебто на з'їзд Партії регіонів.

Переночував у розташованій у лісопарку секретній президентській резиденції. Пообіді 22 лютого тоді ще президент відправився в аеропорт. О 16:00 з охороною приземлився в Донецьку. Звідти на своєму Falcon планував летіти у Москву. Однак через відсутність необхідних документів виліт заборонили.

Із аеропорту Янукович поїхав у резиденцію олігарха Ріната Ахметова. За кілька годин - Маріупольською трасою в поле. Туди прибули два гвинтокрила. Однак за кілька годин після зльоту вони повернулися. Янукович вирішив тікати через Крим.

Знайшовся Янукович у Ростові-на-Дону 2 березня. Заявив, що "легітимний", а в Україні йому загрожує нова влада. 11 березня вийшов до журналістів із промовою, пообіцяв "рано чи пізно" повернутися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коханка Януковича зайнялася виробництвом сперми - ЗМІ

Вікторя Янукович живе у російському Ростові-на-Дону. Із дружиною Людмилою розвівся. Живе з колишньою коханкою Любов'ю Полежай - сестрою його куховарки з Межигір'я. За інформацією ЗМІ, вже у Росії у них народився син.

В Україні проти Януковича відкрили кілька кримінальних проваджень. Його обвинувачують у масових убивствах громадян, заволодінні державним майном, захопленні влади неконституційним шляхом, діях, спрямованих на повалення конституційного ладу.

Зараз ви читаєте новину «Янукович втік із України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути