четвер, 17 січня 2013 22:20

Янукович все жорсткіше централізує владу, бо вже готується до президентських виборів - Кайда

Янукович все жорсткіше централізує владу, бо вже готується до президентських виборів  - Кайда
Олексій Кайда. Фото: zz.te.ua

Жорстка централізація влади свідчить про підготовку влади до президентських виборів 2015 року.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від "Свободи", екс-голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда.

Він нагадав, що на президентській і на парламентській кампаніях Партія регіонів та Янукович завжди стверджували про підсилення ролі місцевого самоврядування.

"Натомість за правління Януковича і Партії регіонів ми навпаки бачимо згортання прав і свобод місцевого самоврядування. Ми бачимо не децентралізацію влади,а жорстку її централізацію. А це є підготовка до виборів президента у 2015 році", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адвокат: Відсутність верховенства права в Україні є наслідком централізації влади

Кайда також зауважив, що серед основних принципів демократії в європейських країнах є сильне місцеве самоврядування.

"Зокрема, мова іде про формування бюджетів знизу та про формування виконавчих органів влади, органів місцевого самоврядування. Янукович свого часу казав, що коли він стане президентом, будуть ліквідовані райдержадміністрації, а облдержадміністрації будуть носити виключно наглядові функції. Що було зроблено? Нічого. Чому? Бо Януковичу необхідна сильна вертикаль для підготовки до наступних президентських виборів", - пояснив "свободівець".

Саме тому, на думку нардепа, і звучать критичні заяви президента на адресу місцевої влади в окремих регіонах, зокрема західних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Це бюджет дерибану для майбутніх лояльних до влади депутатів - Лановий

"Зараз вони будуть намагатися всю провину скидати на органи місцевого самоврядування. Хоча органи місцевого самоврядування є тими органи, які власне є виразником народу, позиції народу. І вони (влада) чудову розуміють, що цей виразник може таки дати їм в одне місце. І тому Янукович підсилюють свою вертикаль. І тому зараз на місцях вся виконавча влада сконцентрована в одних руках — у тією однією людини, яка призначається одноособово царем, президентом — голови ОДА", - підкреслив Кайда.

Те ж саме стосується, за словами парламентаря, і місцевих бюджетів, які, попри обіцянки, розподіляються виключно "нагорі".

Він пояснив: "Нам розповідали, що місцеві бюджети будуть формуватися знизу і левова частка бюджетів буде також залишатися внизу. Але це ж також є потужним важелем впливу на місцеві органи влади: "Хороша влада — на тобі більше бюджету, погана — менше". А розподіл має бути справедливим, в залежності від кількості населення. Якщо в області проживає 2 млн, значить коштів треба на 2 млн, а якщо 5млн, то відповідно і коштів треба більше. А у нас же кошти розподіляються залежно від того, що одні хороші, а інші не хороші, одні дають хороші показники на виборах, а інші — ні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Freedom House пожалілися, що Україною править "сім'я" і СБУ

Як повідомлялося, сьогодні президент Віктор Янукович розкритикував західні регіони. Так він звернувся до міністра соціальної політики Наталії Королевської, звернувши її увагу на різницю між регіонами щодо реалізації надання соціальної допомоги населенню. "Є регіони, де ця системи працює чудово, і цей досвід потрібно розповсюджувати на всю країну. Там, де втручається політика, я маю на увазі ті регіони, західні регіони, де є великі політики, великі "патрійоти", там треба, щоб прокурор працював разом з вами", - додав Янукович.

Зараз ви читаєте новину «Янукович все жорсткіше централізує владу, бо вже готується до президентських виборів - Кайда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути