четвер, 16 лютого 2012 20:46

Янукович проводить революцію в правлячому класі - політолог

Янукович проводить революцію в правлячому класі - політолог

"Янукович проводить революцію у правлячому класі, аби створити ефективну владу президента та еліту, особисто віддану йому. Це трансформація політичного режиму в режим особистої влади", - коментує Gazeta.ua перестановки в уряді директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

У вівторок президент Віктор Янукович звільнив Андрія Клюєва з посади першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку та торгівлі і призначив його секретарем Ради національної безпеки та оборони. Раїса Богатирьова, яка працювала в РНБО з грудня 2007-го, отримала портфель віце-прем'єр-міністра – міністра охорони здоров'я.

Раніше президент провів ротацію у силових відомствах: Михайла Єжеля на посаді міністра оборони замінив Дмитро Саламатін, а головою Служби безпеки став Ігор Калінін. Його попередник Валерій Хорошковський очолив Міністерство фінансів.

- Особливе значення має контроль над силовими структурами, які важливі в контексті виборів 2012 року та можливих протестних резонансів на результати голосування, - каже Карасьов. - Президент дистанціюється від груп олігархічного впливу і намагається оновити Партію регіонів, зменшивши вплив донецької політичної групи. Оновлення Кабміну також потрібне, бо період необхідності фінансової стабілізації закінчився. А тепер треба рухатись до чогось — проводити реформи чи поліпшуватись соціально-економічну ситуацію. Президенту це треба з прицілом на 2015 рік. Він поступово формує свою еліту, яка віддана особисто йому. Вибудовувати нову політичну ситуацію під 2015 рік не можливо зі "старими" людьми.

Чому не можливо?

- Загроза йде від соратників, які знають реального Януковича. Це технологія Мао та Сталіна - стару гвардію перебити, а нову - підняти до владного олімпу. Вони будуть завдячувати своїм статусом тільки Януковичу, а не належності до якоїсь групи впливу.

А "старі гвардійці" можуть чинити опір?

- У них нема можливостей для спротиву. Тому дії Януковича для них сфокусовані у словах "непередбачуваність" і "непрогнозованість". Як і для всіх інших. Це формула теперішньої влади. Все залежить від особистих резонів та інтересів глави держави.

Опишіть типаж "молодої еліти".

- На посаду нового першого віце-прем'єра має прийти хтось із тих, хто виріс у часи первісного дикого капіталізму і не пам'ятає навіть тіні морального кодексу будівничого комунізму, яким пройняті люди 1990-х років. Ці нові адміністративні "мажори" іноді демонструють креатив і нарваність. Тому я б не поспішав беззастережно казати, що ці нові обличчя будуть кращі за старих.

Новий перший віце-прем'єр може претендувати на посаду керівника уряду?

- До виборів новий прем'єр-міністр навряд чи з'явиться. До 2015-го Януковичу потрібен прем'єр-креативний менеджер, але абсолютно технічного статусу і без будь-яких політичних амбіцій. Більше того - прем'єр-міністр працюватиме обкладений різними конкуруючими групами, які через певні об'єктивні та суб'єктивні умови об'єднатися не можуть. Янукович розуміє: усі президенти України пройшли посаду прем'єр-міністра, а тому зробить усе, щоб у цьому кріслі не з'явився його наступник. Влада є і буде не в Кабміні, не в Адміністрації президента, а в руках Януковича.

Андрій Клюєв відповідав за вибори у Партії регіонів. Робитиме це і далі?

- А це і є зараз головною інтригою - чи керуватиме Клюєв і далі виборами "регіоналів". Якщо у нього залишаться функції і ресурси керівника виборчої кампанії, то переведення його у секретарі Ради національної безпеки та оборони - не заслання. Це переведення центру підготовки до виборів з Кабміну в більш зручний майданчик — РНБО. Чому? Рада нацбезпеки не має фінансового джерела, як Кабмін, але має ресурс координації дії всіх силових структур. Тому не виключено, що у виборчій кампанії силова компонента матиме базисне значення. Тим більше, що після призначення Валерія Хорошковського на посаду міністра фінансів у Клюєва не було доступу до бюджету. На виборах провідну роль відіграють тіньові гроші, а не бюджетні. Знову питання - хто ними розпоряджатиметься? У виборчій кампанії Партії регіонів нема свіжих людей та ідей. Тому, можливо, на Клюєва покладено завдання витягувати партію з електоральної ями.

Окрім використання адмінресурсу, як це можна зробити?

- На виборах робитимуть ставку на мажоритарників, а не на партійні списки, де шансів у "регіоналів" мало. Якщо за пропорційною системою партія матиме дуже низький результат, то після виборів її, ймовірно, розпустять.

Зараз ви читаєте новину «Янукович проводить революцію в правлячому класі - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути